Prirodno održavanje zdravlja

prprrodno odrzavanje zdravlja

Razni oblici prirodne medicine predviđaju neagresivnu brigu o zdravlju koja sve više dobiva na popularnosti. Premda se većinom najradije primjenjuje zajedno sa službenom medicinom, ipak nešto možete i sami napravit za svoje zdravlje počevši od uravnotežene prehrane.

Ovdje možete vidjeti kako se pravilno hraniti:

Slatkiši: Želite li zasladiti hranu, dodajte joj malo meda, javorovog sirupa ili šećera, ali nastojite to činiti samo povremeno. Slatke namirnice brz su izvor energije, a ponekad u tragovima sadrže i minerale.

Masnoće: unos masnoća ograničite najviše na 30% ukupne količine. Ovo uključuje i masnoće skrivene u drugim namirnicama, te masnoće koje upotrebljavamo za pripremu hrane. Radije se, umjesto za masnoće u mesu, jajima i mliječnim proizvodom, odlučite se za biljne masnoće (jezgričasto, sjemenke, integralne žitarice, povrće, hladnotiješnjeno biljno ili plavu ribu. Iz masnoća nastaju masne kiseline koje su životno važne za staničnu građu i sadrže vitamine topljive u mastima.

Hrana bogata bjelančevinama: rasporedite je u četiri do šest obroka na dan. U ove namirnice spadaju perad, riba, jaja, mliječna proizvodi s niskim postotkom kao što je tofu. Bjelančevine su nužne za staničnu obnovu i rast te za stvaranje antitijela, hormona i enzima.

Voće i povrće: povrće jedite bar tri do pet puta na dan, a voće dva do četri puta. Iskoristite korijen, gomolj, stabljiku, lišće, plod, sjemenke i komuške. Birajte voće i povrće raznih boja (zato što različiti biljni pigmenti na različite načine povoljno utječu na zdravlje). Ove namirnice sadrže vlaknaste tvari i neke masne esencijalne kiseline.

Složeni ugljikohidrati: 6 do 11 puta na dan jedite neprerađene škrobne namirnice kao što su riža, mahunarke, korjenasto povrće, banane i integralne žitarice te njihove prerađevine kao što su integralni kruh, integralne žitarice, integralna tjestenina. Složeni ugljikohidrati sadrže vitamine i minerale i brz su izvor energije.

Veličine porcije

Bjelančevine

60 do 90 g mesa ribe i peradi
1 jaje
1 šalica mlijeka ili jogurta
45 g suhog sira
pola šalice jezgričastog voća, kuhanog graha ili leće

Voće i povrće
pola šalice bezlisnog povrća
1 šalica lisnatog povrća
1 srednja jabuka, naranča ili kruška
pola šalice grejpa ili dinje
pola šalice kuhanog ili konzerviranog povrća

Ugljikohidrati

1 kriška kruha
30 g nekuhanih žitarica
pola šalice kuhanog korjenastog povrća, tjestenine, žitarica ili riže

Autor: S.G. Foto: Syda Productions/Shutterstock