Otečeni gležnjevi nogu

bolni gležanj

Otečeni gležnjevi muče mnoge žene, a kako bi ih se moglo pravilno liječiti prvo treba otkriti uzrok. Mnogi faktori utječu na pojavu debelih, otečenih i širokih gležnjeva. U nastavku vam donosimo neke od njih.

Do debelih i otečenih gležnjeva može dovesti i genetika, na koju vi na žalost ne možete utjecati. Genetiku ne možete izbjeći, ali si možete olakšati ove simptome svakodnevnim vježbama za gležnjeve, koje će ublažiti tegobe.

Oticanje gležnjeva i nogu mogu uzrokovati lijekovi za krvni pritisak, antidepresivi i hormonske tablete. Ako kojim slučajem primijetite da su vam gležnjevi počeli oticati nakon što ste počeli konzumirati neke lijekove, obratite se liječniku. Liječnik će vam sigurno preporučiti neki drugi lijek.

Višak kilograma je siguran faktor, koji uzrokuje debele i bolne gležnjeve. Cjelokupna tjelesna masa opterećuje gležnjeve, pa ukoliko želite imati lijepe gležnjeve koji ne bole, trebate pod hitno smršaviti.

Ukoliko dugo stojite na nogama ili je visoka temperatura, nije čudno da gležnjevi nateknu i da su jedva vidljivi. Do otečenosti stopala nakon dugog stajanja ili prilikom visokih temepratura dolazi zbog zadržavanje tekućine u organizmu. Ako vas muči ovaj problem, počnite koristiti kompresivne čarape, samo što vam one neće pomoći za vrijeme ljetnih mjeseci.

Za vrijeme ljetnih mjeseci, osobama koje imaju problema sa natečenim gležnjevima preporuča se često odmaranje, tako da podignete noge u zrak, oslanjajući ih na zid ili stolicu, te ih držite u tom položaju 15 minuta. Možete probati i raditi lagane vježbe za gležnjeve, te svakako izbacite iz prehrane brzu hranu.

Otečeni gležnjevi su rijetko razlog za brigu sa zdravstvenog stajališta, no krvni ugrušci, bolesti bubrega i otkazivanje jetre su zdravstveni problemi koji mogu povećati zadržavanje vode oko gležnjeva. Pa ne bi bilo loše, ukoliko osjećate simptome poput promjena pri mokrenju, umor, nedostatak zraka ili mučninu, da posjetite liječnika koji će nakon obavljenog pregleda i potrebnih pretraga znati što vam je činiti.

Previše soli u prehrani je česti uzrok zadržavanja tekućine u organizmu, ali oticanje zglobova može izazvati predugo stajanje ili sjedenje s nogama na podu ili preuske dokoljenice.

Autor: A.Z., Foto: ronstik/Shutterstock