Prirodni antipiretici

povišena temperatura

Prirodni antipiretici mogu zatrebati bilo kojoj osobi u svakom trenutku života, a posebice onda kada lijekovi nisu dostupni ili je neka osoba alergična na njih pa joj jedino može pomoći liječenje antipireticima.

Visoka temperatura je jedan od načina na koje se tijelo čisti od infekcija i toksina, a često kod osoba izaziva osjećaj straha. Normalna tjelesna temperatura osobe je 37 stupnjeva, a svaki stupanj koji prijeđe ovu temperaturu se smatra povišenom tjelesnom temperaturom.

No male promjene se ne smiju shvaćati ozbiljno jer se temperatura tijela može mijenjati ovisno o fizičkim aktivnostima i dobu dana. Kada je osoba bolesna povišena temperatura pomaže organizmu da se bori protiv infekcije, a to je potpuno normalan proces te u većini slučajeva ne zahtijeva smanjenje temperature.

No kada se temperatura popne do određene granice može postati opasna, pa se tako temperatura tijela od 40 stupnjeva smatra vrlo opasnom i zahtijeva hitnu intervenciju. Ako se tako visoka temperatura zadrži i nekoliko dana ona može izazvati konvulzije, oštećenje mozga i smrt kod nekih osoba.

Osoba koja ima visoku temperaturu ne bi trebala jesti krutu hranu te bi trebala piti što više tekućine poput voćnog soka, čaja ili vode s limunom. Topla će tekućina potaknuti znojenje što je prirodan mehanizam hlađenja tijela, a koji će osloboditi organizam od toksina.

Prirodni antipiretici

U Africi se protiv visoke temperature koristi korijen vražje kandže, a konzumira se kao prah ili čaj. Vražja kandža učinkovito snižava temperaturu i sadrži anti upalna svojstva koja pomažu kod bakterijskih infekcija.

Čokolada

Čokolada je isto tako vrlo ljekovita, a odličan je prirodni lijek za snižavanje visoke temperature, liječenje bolesti bubrega, depresije i bolesti jetre.

Šipak

Šipak se uzgaja preko 5 000 godina u Izraelu, a mnogi dijelovi ovog ljekovitog voća se koriste u medicinske svrhe. Kora šipka se može koristiti i kao sredstvo protiv visoke temperature.

Eukaliptus

Poznato drvo iz Australije ne samo što pruža neodoljiv miris, nego i pomaže kod snižavanja visoke temperature.

Kora drena

Neki se za snižavanje temperature odlučuju za kombinaciju Rašeljke i kore drena.

Đumbir

Poznati prirodni lijek koji ima brojna ljekovita svojstva. Pored toga što ublažava mučnine, ujedno pomaže kod groznice. Napravite čaj od đumbira i riješite se ne samo temperature nego bakterijske upale grla.

Boražina

Koristan je i čaj od boražine budući da može potaknuti znojenje. Za čaj možete iskoristiti suhe ili svježe cvjetove.

Kadulja

Korisna biljka koja ima antiseptička i antibakterijska svojstva te pomaže smanjiti temperaturu.

Čajevi

Može se i napraviti poseban čaj koji će potaknuti znojenje. Čaj koji potiče znojenje se radi od žličice resnika, kadulje, metvice i mente, a prelije se s litrom kipuće vode i nakon 10 minuta procijedi. Svakih sat vremena je potrebno popiti po jednu šalicu čaja.

Pomoći mogu i brojni čajevi kao što su: paprena metvica, čaj od đumbira, šipka, matičnjaka, bazgina cvijeta, cvjetova lipe i crvene pupavice.

U zapadnjačkoj se medicini aspirin koristi za smanjenje temperature, ali i vrba i breza sadrže salicin koji je prirodni aspirin a jednako je efikasan. Ovo se bilje može učinkovito koristiti protiv groznice.

Liječnici savjetuju nadomjestak tekućine kako ne bi došlo do dehidracije, a pored čajeva možete piti sokove od limuna, naranče ili crnog ribizla. Ne zaboravite na mlake ili hladne obloge koje možete stavljati na zapešća, gležnjeve i stražnji dio vrata, a nakon što se zagriju potrebno ih je promijeniti. Važno je nastaviti sve dok se temperatura ne spusti.

Visoka temperatura

Groznica je znak da se u tijelu nešto događa, a iako može biti neugodna, nije opasna sve dok ne prijeđe temperaturu od 39 C. S obzirom na uzrok moguće je podijeliti groznicu na nekoliko skupina:

 • Disregulacijska – javlja se kod traume lubanje.
 • Upalna aseptička – kod liječenja konjskim serumom.
 • Lječidbena – za upotrebu određenih lijekova.
 • Infektivna – kod kontakta sa zaraznim klicama.
 • Paraneoplastička – kod raka.

Ovisno o uzroku može se javiti nekoliko simptoma kao što su:

 • opća slabost
 • znojenje
 • dehidracija
 • gubitak apetita
 • bolovi u mišićima
 • glavobolja

Liječniku se trebate javiti u sljedećim situacijama:

 • krv u stolici
 • teško disanje
 • temperatura viša od 38,5 C
 • bolovi u trbuhu
 • problemi s mokrenjem
 • ukočen vrat
 • glavobolja

Liječnici ne savjetuju spuštanje blago povišene temperature jer bi se tako bolest mogla samo produljiti, budući da brojne infekcije i virusi koji dovode do prehlade mogu napredovati kod normalne tjelesne temperature. Dok je temperatura blago povišena tijelo se tako želi osloboditi virusa.

Treba pratiti simptome kako bi znali kad treba krenuti s liječenjem. Bilo bi dobro pokušati prvo s prirodnim lijekovima koji imaju najmanji rizik od izazivanja nuspojava.

Autor: A.Z., Foto: AlikeYou/Shutterstock