Vražja kandža

vražja kandža

Vražja kandža je dio porodice sezama, a naziv je dobila po korijenu koji podsjeća na kandžu. Ova biljka se već godinama koristi kao sredstvo protiv bolova, kao pomoć kod poroda i za liječenje kožnih tegoba.

Afrička plemena već preko tisuću godina koriste biljku za liječenje kožnih bolesti, kao pomoć pri porodu te kao sredstvo protiv bolova. Za širenje u Europu zaslužan je liječnik Otto Heinrich Volk, koji se uvjerio u ljekovitost biljke dok je živio u Namibiji.

Promatrao je šamana kako pomoću biljke liječi teško ranjene ratnike. Od tog trenutka biljka je postala popularna među mnogim ljubiteljima prirodnog načina liječenja, a posebno za reumu.

Vražja kandža liječi i visoke temperature, a primjenjuje se u obliku praha ili čaja. Najviše se koristi u Njemačkoj kao lijek za liječenje bolova u križima, kuku i koljenu te za liječenje artritisa.

Koristi se i kao lijek za reumatoidni artritis, tendinitis, osteoartritis i giht, a odlična je i u snižavanju temperature te ima protuupalna svojstva što ju čini korisnom kod različitih infekcija, gripe i prehlade.

Povoljna je i za starije osobe jer normalizira probavu, rad srca i razinu kolesterola, a pomaže i u brzom uklanjaju boli koja je uzrokovana upalnim procesima u zglobovima.

Ljekovita svojstva kandže su:

  • otklanjanje bolova
  • ublažavanje alergija
  • poboljšanje probave
  • smanjivanje upala
  • snižavanje temperature
  • umirivanje središnjeg živčanog sustava
  • pomoć u izgradnji hrskavice

Za upale i bolove primjenjuje se u obliku kapsula, a dnevna doza iznosi minimalno 50 mg harpagozida, dok se kod gubitka apetita i loše probave uzima čaj, tinktura ili iscrpina.

Čaj se priprema na način da se žličica suhog korijena ostavi ključati 20 minuta u 4 dcl vode, nakon čega ju je potrebno ohladiti i procijediti. Pije se do 3 šalice čaja na dan, a može se koristiti s gelom kandže za vanjsku pripremu.

Preparati vražje kandže su dostupni u ljekarnama i drogerijama, a ne smiju ih konzumirati osobe s čirom na želucu, trudnice i dojilje.

Dobra je za liječenje osteoartritisa jer su istraživanja pokazala kako se uzimanjem vražje kandže smanjuje bol za 8 tjedana te se poboljšava tjelesno funkcioniranje.

Može pomoći i kod bolova u leđima i vratu u roku od samo 4 tjedna, a osobe koje su ju konzumirale tvrde kako su imale veće olakšanje nakon uzimanja vražje kandže nego nakon medicinskih lijekova.

Mnogi kandžu sugeriraju za liječenje želučanih tegoba, alergija, gubitka apetita, groznica i glavobolje, a ova biljka sadrži iridoid glikozide komponente koje imaju jake anti upalne učinke i lokalnom primjenom liječe čireve, rane i ostale kožne tegobe.

Iako prirodni lijekovi u puno manjoj mjeri mogu dovesti do nuspojava, treba biti oprezan kod konzumiranja određenih biljnih pripravaka. Zbog toga je važno svaki put prije nego mislite krenuti s alternativnom metodom liječenja, savjetovati se s liječnikom.

Od biljnih lijekova koji mogu izazvati nuspojave je i kandža. Pokazalo se da visoke količine prirodnog preparata mogu dovesti do problema sa želucom, pa svi koji imaju žučne kamence ili ulkus želuca ne bi smjeli uzimati kandžu.

Ne savjetuje se trudnicama kao i dojiljama, a svi koji imaju bolesno srce prije upotrebe bi se trebali konzultirati s liječnikom. Ljekovita biljka ipak može izazvati određene interakcije te povećati rizik od krvarenja, ukoliko se već uzimaju lijekovi kao što je aspirin ili klopidogrel.

Može smanjiti razinu šećera, ako se već uzimaju lijekovi za dijabetes te povećati količina želučane kiseline, ako ste na terapiji antacidom.

Autor: A.Z., Foto: Henri Henri pidoux /Wikimedia