Eterična ulja u trudnoći

trudnoća

Jesu li eterična ulja sigurna u trudnoći? Jedan od najpopularnijih dijelova alternativne medicine je aromaterapija koja se sve više cijeni i u trudnoći. Eterična se ulja dobivaju iz ekstrakta raznih biljaka, a mogu se pronaći u raznim biljnim drogerijama.

Eterična ulja u trudnoći

Mješavine raznih ulja imaju razne namjene, a aromaterapija uključuje liječenje uljima kojima se na prirodan način pomaže kod raznih zdravstvenih problema. Trudnoća je jedan od najstresnijih perioda u životu jedne žene, a praćen je nizom neugodnosti poput problema s probavom, depresijom, nesanicom i bolovima u mišićima.

I mada je trudnoća jedno od najdivnijih iskustava u životu, ženi je ipak potrebna pomoć koja je najbolja u prirodnom obliku. Kako je u pitanju osjetljiv period ne savjetuje se konzumacija nekih čajeva ili primjena nekih ulja jer mogu biti opasni.

Važno je znati koja eterična ulja se mogu upotrebljavati u trudnoći te naučiti kakav efekt imaju na tijelo te na koji se način upotrebljavaju. Ulja treba razblažiti s vodom prije upotrebe jer su sama po sebi dosta jaka.

Koriste se u kupkama mada se mora paziti da voda ne bude pretopla i da se trudnica ne zadržava dugo u kadi. Osim u kupkama mogu se koristiti i za obloge ili inhalacije na pari. Bitno je koristiti eterična ulja koja su za 30% blaža od prosječnih.

Eterično ulje lavande pomaže smiriti hormone, opušta i umiruje, a može i smanjiti grčeve i bolove koji su česti u trudnoći. Koristi se u kupki na način da se nakapa u toplu vodu i ostavi da se isparava, a može se nakapati na jastuk kako bi trudnica imala mirniji san. Najbolje ga je koristiti nakon 12 tjedna trudnoće.

Ilang Ilang je jedno od najvažnijih ulja u trudnoći, a ovo ulje opušta, regulira krvni tlak i smanjuje stres. Može se nanositi na kožu na način da ga se prvo malo razrijedi pa se stavlja na bolna mjesta kako bi se trudnica opustila.

Ulje eukaliptusa je korisno za imunitet, koji u trudnoći često oslabi. Ovo eterično ulje ima antiseptička, protuupalna i antivirusna svojstva.

Eterično ulje kamilice ublažava bolove u mišićima, simptome glavobolje i probleme s probavom zbog čega je jedno od najboljih eteričnih ulja za primjenu u trudnoći.

Njega u trudnoći

Želite i dalje lijepo izgledati, ali niste sigurne što smijete raditi dok ste u drugom stanju i koje proizvode trebate izbjegavati? Slijedi nekoliko korisnih savjeta pomoću kojih ćete se osjećati i izgledati dobro bez opasnosti za vas ili dijete.

Za vrijeme drugog stanja možete se odlučiti za bojenje kose ili nastaviti ako ste to već prije radili. Kako ne postoje dokazi da bojenje kose može negativno utjecati na bebu, možete slobodno nastaviti bojenjem, ali paziti da u prva tri mjeseca ne nanosite blajh. Savjetuje se korištenje blažih preparata za njegu kose.

Mnoge trudnice imaju problema sa zubima i desnima, a najviše zbog djelovanja estrogena i progesterona koji su povezani s upalom desni. Kako bi izbjegle probleme usne šupljine, najbolje je posvetiti više vremena oralnoj higijeni te najmanje dva puta dnevno prati zube, a pored četkice i paste koristiti konac i vodicu za usta. Važno je redovno odlaziti kod stomatologa, a ako vam on ne kaže drugačije možete to učiniti dva puta za vrijeme trudnoće.

Masaža je jedan od načina opuštanja budući da pomaže smanjiti umor te osloboditi tijelo od štetnih tvari. Trudnice smiju ići na masažu, ali moraju paziti na količinu aromatičnih ulja te izbjegavati pritisak na području trbuha.

Korištenje saune u trudnoći nije dobro jer povećanje tjelesne temperature može ugroziti bebu, a posebno na početku trudnoće.

U drugom stanju dolazi do rastezanja kože što može rezultirati ružičastim linijama ili strijama. Najčešće se javljaju na bedrima, trbuhu i grudima i dok ih neke žene ne dobiju, drugima ostane i nakon poroda.

Jeste li znali da se koža može promijeniti za vrijeme trudnoće? Ako ste primijetili da je postala suha izbjegavajte korištenje sapuna te potražite sigurne preparate za njegu kože u trudnoći. Ukoliko je ona postala masnija, ne savjetuje se upotreba krema protiv akni budući da se pokazalo da u njima ima sastojaka koji mogu biti štetni.

Ako ste se prije depilirali voskom to možete i dalje raditi, ali umjesto s toplim voskom od kojeg postoji opasnost za opekline radije se odlučite za hladni vosak. Najbolje je izbjegavati tretmane uklanjanja dlačica kemijskim preparatima.

Nokti i dalje mogu biti lijepi i njegovani, a ako to radite u kozmetičkom salonu pazite na sterilizaciju instrumenata te pedikuru i manikuru radite kod kozmetičara kojem vjerujete. Čuvajte svoje zdravlje i brinite o njezi kože kako za vrijeme trudnoće tako i nakon što rodite.

Autor: A.Z., Foto: S.Borisov/Shutterstock