Priprema jednostavnog zaprženog povrća

povrće u woku

Osim na salatu povrće možete zapržiti u tavi. Kombinacija je puno, a zapržiti možete, tikvice, rajčice, mrkve, krumpir, grašak, paprike… Proces je vrlo jednostavan i nije potrebno previše vremena za kuhanje.

Povrće se očisti, opere, kuha ocijedi i stavi na svijetlu zapršku, na njoj pirja, dok ne ispari vlaga, zalije juhom, dobro promiješa i zakuha. Povrće ne smije biti ni previše mekano, ni previše suho kada ga poslužujemo, a zaprška služi samo za povezivanje. Ako se češnjak koristi kao začin, uzimamo svega nekoliko češnja, koje sitno izgnječimo i stavimo na zaprženo brašno prije ostalog povrća.

Zaprženo povrće možete poslužiti uz sve vrste mesa ili možete koristiti kao umak za tjesteninu ili rižu. Važno je samo koristiti svježe sezonsko povrće koje je bogato vitaminima i mineralima, a punoću okusa ćete svakako obogatiti začinima po vašoj želji. Tako možete koristiti bosiljak, mažuran, majčinu dušicu ili peršin. Eksperimentirajte dok ne dobijete savršeni okus.

Povrće možete jesti tokom cijelog dana, ono će vas opskrbiti mineralima, ali nastojte ga ne prekuhati kako ne bi bilo “gnjecavo”. Isto kao i tjestenina povrće bi trebalo biti skuhano “al dente” što znači da se treba osjetiti hrskavost. Na kraju ga prelijte kvalitetnim maslinovim uljem i organizam će vam biti zahvalan.

Foto: Josh Resnick/Shutterstock