Krumpir na razne načine

krumpir s vrhnjem

Krumpir je sve samo ne dosadna namirnica. Možete ga pripremiti sa ribom, prijati, pržiti, peči i puniti. Provjerite na koje sve načine možete obogatiti krumpire i budite pravi kreativni guru u kuhinji.

Krumpir s maslacem

Krumpir koji smo kuhali u malo vode stavimo u ljusci (“oklopu”) ili oguljenog, ili pak sirovo oguljenog i kuhanog na pari, vruće u zdjelu između ubrusa, te poslužimo uz svježi maslac, ili maslac s okusom sardela ili finih trava/začina.

Posipani krumpir

Mali okrugli ili zaobljeni krumpir kuhamo sa soli i kimom, ogulimo i zamastimo maslacem i peršunom. Veće krumpire izrežemo na kocke ili ih ogulimo i prepolovimo prije kuhanja, a preko njih stavimo isjeckan luk koji smo prethodno pržili na maslacu ili slanini. Ili se na mast stavi kim i krumpir izrezan na režnjeve, te odmah posluži.

Krumpir na engleski način

Mali sirovo oguljeni krumpiri kuhaju se na pari, preliju vrelim maslacem i posole.

Krumpir sa sardelama

priprema se na isti način kojima smo odstranili kosti i sitno ih izrezali, a koristimo ih umjesto luka.

Pirjani krumpir

Sirovi oguljeni krumpir izrežemo na režnjeve, posolimo i stavimo na vrući maslac, dodamo malo juhe i pirjamo poklopljeno 1/2 sata. Ili debele režnjeve izrežemo na uzdužne komade, a kod pirjanja na maslacu dodamo peršun i malo usitnjenog češnjaka.

Prženi krumpir

Kuhani, još vrući krumpir izrežemo na listiće, na masti zažutimo sitno izrezani luk ili kolutove luka i na tome pržimo krumpir, da dobije djelomično smeđu boju.

Restani krumpir

Kvalitetan brašnjavi krumpir ne moramo rezati, već ga samo izgnječimo i tako pržimo na masti kao mutvaru “šmarn”. Vrući izgnječeni krumpir posolimo, oblikujemo okrugle veknice, koje sa obje strane pržimo na maslacu, dok ne dobiju smeđu boju. Vadimo komadiće slične valjušcima iz krumpir – pirea (u tu svrhu žlicu umačemo u vrelu mast) i pržimo ih dok ne dobiju lijepu smeđu boju.

Pečeni krumpir

Sirovom krumpiru veličine oraha ili manjem, ogulimo kožicu, operemo ga i posušimo, stavimo na jako vreli maslac ili mast za pečenje, posolimo i pečemo poklopljeno, često ga okrećemo kako bi sa svih strana dobio lijepu smeđu boju. Često dodajemo masti. Isti je postupak sa kuhanim krumpirom. Veliki krumpir izrežemo na režnjeve i pečemo na isti način.

Američki krumpir

Sirovi ugljeni krumpir izrežemo na tanke režnjeve i ostavimo ih 1/2 sata u hladnoj vodi. Zatim ih stavimo u zdjelu, polijemo mlijekom, pečemo 1/2 sata na jakoj vatri , dodajući sol , papar i komadiće maslaca.

Pečeni pobrašnjeni krumpir

Sirovi krumpir ogulimo, izrežemo na režnjeve, posolimo i uvaljamo u brašno, te pečemo na masti.

Zaprženi krumpir

Napravimo svijetlo smeđi umak sa prženim lukom, s njime zakuhamo malo octa, majčine dušice i lovorov list, te u to umiješamo vrući krumpir, izrezan na listiće ili kockice.

Krumpir sa umakom od maslaca

Napravi mo svijetlu zapršku s maslacem i zelenim peršunom i dodamo kuhani krumpir izrezan na kockice ili listiće.
Ili se sirovi oguljeni krumpir izrezan na režnjeve posoli , pirja na maslacu sa češnjakom i malo juhe dok ne omekša i ne dobije smeđu boju, te kuha u umaku od maslaca s peršunom, paprom i đumbirom.

Krumpir sa kobasicama-pečenicama

Na dosta maslaca i sitno izrezanog peršuna pirjamo lagano kobasicu koja nije pretanka . Kad je izvadimo iz masti, skinemo kožicu i kobasicu izrežemo na kriške/režnjeve , na masti pržimo jednu žlicu brašna i zakuhamo sa jakom juhom, solju i paprom. U ovaj brzi masni umak stavimo kuhani krumpir izrezan na režnjeve, te ga pirjamo nekoliko minuta. Zatim kalup namazan maslacem i posut mrvicama obložimo komadićima kobasice, slažemo sloj krumpira, sloj kobasice, na kraj u stavimo mrvice i maslac i pečemo u pećnici. Kad je gotovo istresemo i poslužimo uz salatu.

Krumpir sa vrhnjem i suhim mesom

Kuhani krumpir izrezan na reznjeve stavimo u kalup namazan maslacem i posut mrvicama, preko toga kiselo vrhnje sa šunkom, ponovo krumpir, maslac i mrvice, te sve zajedno zapečemo u pećnici.

Krumpir sa haringom

Haringu očistimo od kostiju, sitno izrežemo, pomiješamo sa kiselim vrhnjem i krumpirom koji smo još vruć izrezali na režnjeve, i ispečemo.

Krumpir sa jajima

Miješamo kiselo vrhnje i krumpire, a ispod toga stavimo tanke režnjeve tvrdo kuhanih jaja.

Foto: Karl Allgaeuer/Shutterstock