Prehrana u slučaju proljeva

prehrana kod dijareje
Prehrana kod dijareje, Foto: Simone Andress/Shutterstock

Probavne smetnje su poznato stanje organizma koje prije svega izaziva neugodu i naravno grčeve koji se javljaju barem 2 dana. Obično se radi o lošoj hrani kao glavnom uzročniku, no tu isto tako treba navesti i sve ostale uzročnike kao što su virusi koji uzrokuju crijevne viroze. Proljev se može liječiti, a tu je nekoliko savjeta. Slijedi najbolja prehrana kod proljeva.

RUSKI ČAJ SA SAHARINOM

Pola žličice ruskog čaja prelije se litrom vruće vode, ostavi dvije do tri minute, zatim se procijedi kroz cjedilo, a na 100 g tekućine dodaje se jedna tableta saharina. Saharin se ne prokuhava, jer bi inače tekućina poprimila gorak okus. U pravilu, saharin se dodaje gotovoj hrani.

DIJETNA HRANA OD PASIRANE MRKVE

1/4 kg očišćene mrkvice kuha se  1/2 do 3/4 sata u pola litre vode. Na pola litre uzima se 5 grama soli. Ishlapljela voda nadoknađuje se prokuhanom. Kuhana mrkva pasira se kroz sito i prema potrebi zasladi saharinom.

RIŽINA SLUZ U 1 litru hladne vode stavi se riža, dobro očišćena i oprana. Uzme se 3 dkg, tj. tri žlice do ruba pune riže. Od trenutka kad riža zakipi, potrebno ju je kuhati još jedan sat. Poslije kuhanja još toplu sluz treba procijediti kroz gusto sito i propasirati. Koliko je tekućine  isparilo, nadoknađuje se dodavanjem prokuhane vode.

RIŽINA SLUZ S ROGAČIMA

Na 100 g rižine sluzi stavlja se 3 – 5 grama rogača – ceratonije. Ceratonija se otapa u maloj količini hladne rižine sluzi, stavi na vatru da zakipi. Smjesu treba stalno miješati, jer lako zagori.

RIBANE SIROVE JABUKE

Za ovu dijetu, koja se odnosi na djecu stariju od 6 mjeseci , uzimaju se zdrave jabuke, dobro operu, ogule i izribaju. Po potrebi se zaslade saharinom. Ostale upute, što se tiče liječenja i dijete, dobit ćete od liječnika.

Foto: Simone Andress/Shutterstock