Prehrana kod proljeva

dvopek i čaj

Proljev nije opasan po zdravlje, a česta je smetnja mnogim osobama. Barem jednom ili dva puta na godinu osoba dobije proljev, koji ne traje duže od tri dana i koji se liječi lijekovima bez recepta i određenom prehranom. Vrste proljeva koje postoje su kronični i akutni proljev.

Proljev najčešće uzrokuje virusna zaraza, a mogu ga uzrokovati i infekcije uzrokovane parazitima, jedenje hrane koja ne odgovara probavi, nuspojave uzimanja pojedinih lijekova, alkoholna pića, bakterijske infekcije uzrokovane trovanjem hranom, psihosomatski uzročnici, alergije na određenu hranu i bolesti probavnog sustava.

Obilni vodenasti proljev naziva se kolera, a kolera čak može uzrokovati smrt. Ova bolest se najčešće javlja kod siromašnih osoba koje žive u lošim sanitarnim uvjetima.

Putnički proljev se javlja u mjestima koja imaju niži higijenski standard i traje oko par dana, a uzrokuje ga bakterija Escherichia coli. Nakon samo par dana crijevna flora se može normalizirati.

Simptomi proljeva se dijele na lakše i teške. Lakši simptomi proljeva ne zahtijevaju posjetu liječniku a najčešće se radi o vodenastoj i mekoj stolici, nagloj potrebi za odlaskom na WC, glavobolji i suhim ustima, nadutosti i grčevima, povraćanju i mučnini i raznim turbulencijama u području crijeva i trbuha.

Teški simptomi zahtijevaju posjetu liječniku, a najčešće se radi o groznici popraćenoj visokom temperaturom, neprobavljenoj hrani, krvi i sluzi u stolici i gubitku težine.

Ako osoba ima blagi proljev najbolje je da čeka da prođe sam od sebe, a najvažnije je da pije puno tekućine. Najbolje je piti mineralnu vodu, čajeve i vodu s limunom.

Prirodno liječenje proljeva

Za liječenje proljeva možete isprobati i limun u kombinaciji s kavom, koji će biti učinkovitiji od mnogih drugih lijekova.

Ono što trebate napraviti je pomiješati sok od limuna s malo mljevene kave i miješati sve dok se ne napravi kaša. Dobivenu kašu treba pojesti odjednom i u cijelosti.

Okus ovog prirodnog lijeka nije ugodan, ali je lijek vrlo dobar i sigurno će vam pomoći. Nikako nemojte ništa drugo dodavati u ovu kašu ako želite da sigurno djeluje.

Liječenje proljeva kod djece

Probavne smetnje poput proljeva djecu najviše pogađaju u prve tri godine. Ako malo dijete ima probleme sa stolicom, treba biti oprezan jer kod njih može lako nastupiti i dehidracija.

Tekuća stolica se kod djece javlja s povraćanjem, povišenom temperaturom i bolovima u trbuhu. Traje li proljev nekoliko sati treba se obratiti liječniku kako bi se što prije otkrio uzrok problema, a ako se takvo stanje često ponavlja, vjerojatno se radi o intoleranciji na neku hranu.

Ukoliko je dijete još maleno i na majčinom je mlijeku te dobro podnosi mlijeko, savjetuje se nastavak dojenja. Da ne bi dehidriralo potrebno mu je često davati manje doze.

Prehrana za proljev

Za vrijeme proljeva je najbolje jesti rižu, dvopek, banane i tost, a obavezno treba izbjegavati preslatku i premasnu hranu. Za vrijeme trajanja proljeva ne smije se konzumirati alkohol.

Kako bi ubrzali ozdravljenje savjetuje se da konzumirate liofilizirane mliječne kisele bakterije, medicinski ugljen i probiotici.

Za vrijeme trajanja proljeva, ali i za liječenje potrebno je paziti na odabir namirnica. Na popisu hrane koju bi trebali jesti za vrijeme probavnih smetnji nalaze se mliječni proizvodi poput kefira, koji ima dobre bakterije potrebne za obnovu crijevne mikroflore.

Ako ste imali proljev sigurno vam je poznato da od tekućine treba izbjegavati kofein i gazirane sokove. Umjesto sokova punih šećera treba konzumirati vodu, biljne čajeve poput čaja od mente i čaja od kamilice.

Na jelovniku bi se trebale naći juhe s manjim udjelom masnoća kao što su juhe od izmiksanog povrća i juha od piletine. Od mesa treba jesti janjetinu, piletinu i puretinu. Jaja su isto tako dozvoljena, ali da su tvrdo kuhana.

Izbjegavajte neko vrijeme unos mlijeka te konzumaciju voća s visokim postotkom šećera poput lubenice, grožđa i ananasa. Umjesto njih možete jesti kuhane jabuke i banane.

Potrebno je izbjegavati konzumaciju prženih jela te smanjiti unos rafiniranog šećera ili jednostavnih ugljikohidrata.

Želite li biti sigurni da ćete se ubrzo izliječiti i pritom smanjiti iritaciju crijeva, možete pokušati s dijetnim režimom poznatijim kao BRAT dijeta. Pojavila se 20-ih godina 20. stoljeća, a u početku se najviše davala djeci za liječenje crijevne viroze.

Autor: A.Z., Foto: Maxim Godkin/Shutterstock