Dijetalna prehrana bolesnika

Dijetalna prehrana bolesnika, Foto: Lisa F. Young/Shutterstock

I zdrav čovjek neko jelo voli, neko ne voli. Bolesnici pogotovo. Na želju i sklonost prema nekim vrstama hrane utječe najviše navika. Različiti krajevi imaju i različit način pripreme hrane. Ali, u prehrani bolesnika određeni su dijetetski propisi prema bolesti od koje bolesnik boluje.

ZADATAK JE DIJETETSKE PREHRANE da se, unatoč smanjenom asortimanu živežnih namirnica koje se mogu upotrijebiti, osigura prehrana potrebnog sastava za svaku vrstu dijete. U dijetetici iztičemo grupu dijeta koje ne zadaju neke veće poteškoće u pripremi kod kuće. To su dijete vezane za bolesti probavnog trakta, bubrega, srca, jetre i dijabetesa, dok se za ostale bolesti taj problem riješava u bolnici. Ovdje će biti opisana navedena grupa dijeta, jer se može uključiti u prehranu obitelji i rješavati u kućnoj njezi .

PRIPREMA HRANE

Važno je naglasiti da se pri pripremanju hrane domaćica, u okviru svoj ih mogućnosti, mora pridržavati dijetetskih propisa, koji uglavnom potječu od liječnika. Dakle, isključene su nedopuštene namirnice, a jela se pripremaj u od dopuštenih. Domaćica će svojim umijećem i poznavanjem navika bolesnog člana svoje obitelji moći više ugoditi želji bolesnika. To je neobično važno, jer tada bolesnik jede ono što želi i dulje može izdržati dijetetsku prehranu .

Pretežno se sva dijetna hrana priprema kuhanjem ili pirjanjem. Pri pirjanju dodaju se manje količine masnoće (ulje i maslac), a od mesa se uklanjaju masni i žilavi djelovi, kako bijelo bilo lako probavljivo  Meso može biti pripremljeno na roštilju i pečeno u jednom komadu, ali se ne smije dopustiti da se meso prži. Povrće se kuha ili pirja, a grublje pasira. Naknadno se daje ulje i maslac, bez zaprške.

Mlado svježe povrće može se uzimati sirovo i kuhano. Voće se uzima također sirovo, pasirano (pire) i kuhano (kompot). Jela od tjestenine i uopće jela od brašna uvrštavaju se također u dijetne jelovn ike. I slatkiši, dolaze u obzir. Prema tome, kad se zna način pripreme, onda domaćica pazi da izostavi one namirnice koje nisu dopuštene u određenoj dijeti. Npr., u dijeti za šećerne bolesti obratit će pažnju količini kruha, tijesta, riže, a slatkiše potpuno će izostaviti.

Sve vrste dijeta moga se uklopiti u kućni jelovnik. Prije nego što domaćica potpuno dogotovi hranu za obitelj, odvoji za bolesnika određenu količinu i pripremi je na dijetni način. Tako se ne moraju kupovati posebne namirnice, osim u naročitim situacijama.

Foto: Lisa F. Young/Shutterstock