Degu – čileanska vjeverica

degu
Degu, Foto: USBFCO/Shutterstock

Degu (lat. Octodon degus) mali je glodavac, endemična vrsta centralnog dijela Čilea koji se može naći na velikim nadmorskim visinama, u području Anda i preko 2.500 m. Za njih je poznato da se hrane izuzetno rijetkom suhom travom i naravno sjemenkama.

Upravo zbog toga nisu naviknute na prehranu koja obiluje hranjivim tvarima, jer može dovesti do oštećenja jetre i šećerne bolesti. U početku ih se koristilo za pokuse zbog istraživanja dijabetesa, međutim kasnije su ih ljudi počeli držati kao kućne ljubimce.

Još ih nazivaju i čileanskim vjevericama jer ponašanjem podsjećaju na malene živahne vjeverice. Poznato je da vole boraviti u jazbinama pod zemljom, a osim toga su jako dobri penjači i naravno trkači. Pored toga su iznimno društvene životinje koje dijele svoj životni prostor, zajedno traže hranu, spavaju te se brinu o mladima.

Građom su jako slični miševima, samo su puno veći, velike glave s manje zašiljenim ušima. Težina odrasle jedinke iznosi 150 do 200 grama. Stražnje noge su snažne građe. Rep je bez dlaka, jedino je vrh repa prekriven gustom dlakom. Rep ima funkciju kod obrane od grabežljivaca. Tijelo je prekriveno gustim mekim krznom, koje se sastoji od žutih i crnih dlaka, koja u kombinaciji prividno daje smeđu nijansu.

Degu ima velike sjekutiće koji, kao i kod ostalih glodavaca, rastu cijeli život te ih degui moraju trošiti glodanjem tvrde hrane ili predmeta. Ženke imaju produženu uretralnu cijev, što otežava razlikovanje spolova. Degu je znatiželjan i inteligentan kućni ljubimac. Za razliku od drugih glodavaca, degu gotovo nikad ne spava, već drijema, osluškujući zvukove iz okoline, te je na taj način spreman da reagira u slučaju opasnosti.

Idealni kavez za degua treba biti dosta velik, ne manji od 40 x 60 širine i 50 cm visine. Kavez obavezno mora biti metalan, s metalnim dnom, jer bi plastični kavez degu uništio u vrlo kratkom vremenskom periodu. Degu se voli penjati, pa se preporuča u kavez staviti dosta polica i grana drveća. Dno kaveza se prekrije piljevinom, a barem jednom tjedno u kavez treba staviti posudicu s pijeskom u kojoj se degui “kupaju” i na taj način održavaju krzno čistim. Vodu ne vole.

Zbog izrazitog stupnja socijalne razvijenosti, nije preporučljivo imati samo jednog degua. Oni vole život u grupama, ali pri tome moram pripaziti da u kavezu ne bude veći broj odraslih muških jedniki, jer u tom slučaju može doći do tučnjave.

Vrlo je zanimljivo promatrati ove životinjice. Preveliki kontakt s vlasnikom i maženje poput kunića ili zamorčića ne vole, pa o tome treba voditi računa odlučite li si nabaviti degua. Životni vijek iznosi oko 6 godina.

Autor: S.Š.  Foto: USBFCO/Shutterstock