Sunčanje bebe

sunčanje bebe
Sunčanje bebe, Foto: Ersler Dmitry/Shutterstock

Djetetu treba osigurati sve potrebne uvjete kako bi se moglo razvijati, a isto tako kako bi imao što bolje zdravlje. Biti roditelj nije lagano, jer ipak se radi o najvećoj odgovornosti koju čovjek može imati. U sklopu toga treba voditi računa o svim mogućim situacijama u kojima se dijete može naći, kao što je recimo boravak na otvorenom.

Tada ne treba samo razmišljati o tome kako dijete zaštiti od svih mogućih insekata i drugih životinja, nego isto tako treba voditi računa o zaštiti po pitanju njegove kože, jer je poznato kako sunce može imati štetni učinak na naša tijela ako ne pazimo.

Međutim posebnu pozornost treba obratiti na malo manju djecu, odnosno dojenčad. Dakle slijedi nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći.

Ako dojenče izložite suncu kroz otvoreni prozor, glavica treba biti u sjeni ili zaštićena maramom, odnosno šeširićem, a tijelo treba mazati uljem ili odgovarajućom kremom, te sunčati 5 minuta.

Dojenče treba stavljati 2-3 minute da leži na leđima, a 2-3 minute potrbuške. Tako možete postupiti i kad izlažete dojenče suncu na balkonu ili u vrtu, u kolicima ili na kakvoj ležaljci. Sunčanje dojenčeta majka će postepeno povećavati na 10 do 15 minuta u toku nekoliko dana, a zatim u idućim danima na 20 i 25-30 minuta.

Pri svakom crvenilu kože daljnje sunčanje treba prekinuti. Sunčanje dojenčeta može započeti nakon trećeg mjeseca. Ako je dijete rođeno u kasnim jesenskim i zimskim danima, dojenče ćete odnijeti u šetnju i na zrak na početku četvrtog tjedna, a ako je rođeno u toplije, proljetno i ljetno vrijeme, možete već u drugom tjednu izaći u šetnju.

Foto: Ersler Dmitry/Shutterstock