Pravilna njega masne kose

duga smeđa kosa

Oprali ste kosu neki dan i sada kada se gledate pred ogledalom ne možete vjerovati kako opet vidite masne pramenove? Prošla su možda dva dana, ali bez obzira na to vaša kosa izgleda kao da ju niste prali već dva tjedna? Očito je kako vam se vlasi brzo maste i kako ih zbog toga trebate češće tretirati.

Može biti frustrirajuće kada imate dojam da cijelo vrijeme radite samo jednu radnju i da na ništa drugo ne trošite vrijeme nego na pranje kose. Nije vam svejedno kada izlazite van i ne želite da drugi pomisle kako ne držite do svog izgleda.

Masni pramenovi zbog kojih kosa izgleda neuredno i bezoblično stanje je koje muči mnoge žene, a razlog leži u prekomjernom lučenju lojne žlijezde. Sebum je potreban kako bi kosa bila lijepa, glatka i svilena i kako bi ju zaštitio od lomljenja, ali samo do određene granice.

Pored toga što se kosa masti više nego treba, u ponekim slučajevima može doći do stvaranja prhuti i opadanja vlasi. Važno je reagirati na vrijeme i ne dozvoliti narušavanje zdravlja vlasi. Kako riješiti problem koji vas svakim danom sve više opterećuje?

Ukoliko problem traje dugo i ne vidite mu kraja, a ponekad imate osjećaj da se pogoršava, vrijeme je da posjetite dermatologa. On može prepisati recept iako se sve više govori o prirodnom lijekovima. Uz redovnu upotrebu prirodnih preparata masna kosa bi postala stvar prošlosti.

Koji su to prirodni preparati? Pokazalo se da kamilica pomaže kod prekomjernog lučenja sebuma, kao i alge, ružmarin i kopriva. Ako niste sigurni uvijek možete liječnika upitati za savjet, ali ono što se izbjegava prilikom tretiranja masne kose su lijekovi koji u sebi sadrže sastojke poput ulja jer mogu samo pogoršati stanje.

Pojedini stručnjaci tvrde kako kosu treba češće prati, ali i tu prevladavaju različita razmišljanja jer dok su jedni uvjereni kako često pranje kose predstavlja rješenje problema, drugi misle da se tako neće ništa dogoditi. Dobro je pronaći recepte uz koje će rezultati brzo doći i nakon čega ćete se dobro osjećati u svojoj koži.

Za koji se god način liječenja odlučili važno je da njegujete svoju kosu na pravi način i posvetite joj dovoljno vremena.

Autor: S.Š., Foto: Subbotina Anna/Shutterstock