Trikovi za zdravu kosu

lijepa kosa

Kosu morate pravilno njegovati, kako bi ona bila zdrava i lijepa. Zdrava kosa zahtjeva puno pažnje, dok tanka i oštećena kosa, zahtijeva još više pažnje. Kako bi znali kako pravilno njegovati svoju kožu, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta.

Prilikom uređivanja kose, kosu uvijek nakon oblikovanja pomoću fena, figara ili pegle prođite sa prstima. Svaka lokna će izgledati ljepše nakon što kroz nju prođete prstima, kao što će i ravna kosa izgledati bujnije i manje slijepljeno ako kroz nju prođete prstima.

Nikada kosu nemojte prati na brzinu, ma u kakvoj god se žurbi nalazili. Prilikom šamponiranja kose, važno je da kosu perete kružnim pokretima prstiju, te da dobro izmasirate kožu tjemena. Na svakom dijelu glave trebate prilikom pranja napraviti barem pet laganih kružnih pokreta, te dobro pritisnuti. Nakon pranja kose, dobro isperite šampon, kako se kosa ne bi isušivala ili prijevremeno zamastila.

Svakih mjesec dana malo skratite vrhove kose, ili barem svaka dva mjeseca, kako bi ju održavali neoštećenom. Nikada nemojte čekati da vam kosa naraste, jer ćete na taj način imati rascvjetane krajeve kose.

Kako bi vaša kosa imala zdravi sjaj, nakon što s nje isperete regenerator, savjetujemo vam da kosu još jednom isperete hladnom vodom. Hladna voda će zatvoriti kutikulu kose na taj način će sastojci regeneratora ostati u vlasi kose. Prilikom ispiranja hladnom vodom, pazite da voda ne dolazi pretjerano u dodir s glavom kako ne bi uzrokovali glavobolju ili se prehladili.

Kako bi izbjegli da vaša kosa izgleda slijepljeno, te da bude u jednakoj ravnoteži, savjetujemo vam da razdjeljak na kosi napravite po sredini, bez obzira nosite li šiške ili ne.

Koliko god vam kosa bila zdrava, ona s vremena na vrijeme zahtjeva posebnu njegu, što znači da prije pranja na kosu nanesite specijalno ulje koje je namijenjeno samo vašem tipu kose. Ostavite ulje da djeluje oko 20 minuta, pa ga isperite i operite kosu na uobičajeni način.

Prilikom pranja kose na korijen kose nanesite šampon, dok na krajeve kose možete nanijeti samo malo šampona. Nakon pranja kose šamponom, važno je da ju temeljito isperete, te da nanesete regenerator na krajeve kose, samo na njih.

Koji god proizvod koristili za suhe vrhove kose, važno je da ga nanosite samo na vrhove kose. Takve proizvode nikada nemojte nanositi na gornji sloj kose, ili na korijen, kako ne bi zamastili kosu.

Autor: A.Z., Foto: AS Inc/Shutterstock