Pranje rublja u perilici

strojno pranje rublja

Prije pranja razvrstajte rublje u nekoliko hrpa koje treba prati odvojeno, na primjer bijele pamučne i lanene tkanine, najlon i sintetiku, svilu i rajon, te vunu i predmete nepostojanih boja. Problem također možete izbjeći budete li se pridržavali sljedećih praktičnih savjeta.

Zaštitite patentne zatvarače i kopče kako se ne bi zakvačili o tkaninu. Izvadite iz džepova papirnate maramice (jer će se inače komadići papira zalijepiti za svaki komad odjeće), novac i ostale sitnice.

Uklonite remenje i ostale predmete koji se ne peru. Izvrnite manšete na nogavicama i četkicom uklonite komadiće smeća. Ako je to moguće učinite to isto i s džepovima budući da se prljavština često nakuplja u njihovim uglovima.

Obojene ručnike perite odvojeno prvih nekoliko puta da biste bili sigurni da neće pustiti boju i tako zaprljati ostale komade odjeće u perilici.

Da biste ispitali postojanost boja nekog odjevnog predmeta, stavite ga između dva komada bijele tkanine i zatim parnim glačalom pređite preko jednog manjeg dijela. Ako su na bijeloj tkanini ostali tragovi boje, taj bi komad odjeće trebalo prati ručno jer njegove boje nisu postojane.

Provjerite ima li na odjeći bilo kakvih neobičnih mrlja i jesu li na nekim mjestima popucali šavovi. Obavite sve popravke prije pranja jer se zbog rada perilice mala oštećenja mogu povećati. Također je potrebno učvrstiti laganu dugmad kako prilikom pranja ne bi otpala, poderala tkaninu i onda izgubila u perilici. Odjeću od samta i sličnih prugastih tkanina perete naopačke da tijekom pranja ne bi pokupila vlakna koja ispuštaju ostali odjevni predmeti.

Nemojte perilicu pretrpavati rubljem jer će se ono bolje oprati ako može nesmetano cirkulirati. Odjeća u stroju neće se zaplesti ako rupice na rukavima prikopčate za dugmad na prednjicama košulja i bluza.

Za pranje rublja odaberite pravi deterdžent, kao i odgovarajuću idealnu količinu koja će se mijenjati ovisno o težini rublja, tvrdoći vode, količini vode u kojoj perete, te o tome koliko je rublje prljavo. Slijedite upute koje ste dobili zajedno s perilicom ili one koje se nalaze na ambalaži deterdženta.

Autor: S. G., Foto: Michelangelo Gratton/Shutterstock