Čišćenje električnih kućanskih aparata

čišćenje štednjaka

Kako stojite s kućanskim poslovima? Jeste li se dogovorili da dijelite poslove ili je ipak sve na vama? Bilo da se radi o kuhinji, kupaonici ili nekom drugom dijelu stana važno je znati da postoje metode uz koje će čišćenje biti učinovitije i brže.

Kuhinja je mjesto u kojoj pored dnevnog boravka provodite najveći dio vremena i to ako ste jedna od onih osoba koja će radije napraviti ručak nego otići u restoran. Zbog toga što ju često koristite upoznajte se s provjerenim metodama čišćenja električnih aparata koji se nalaze u kuhinji.

Električni štednjak

Prije čišćenja treba izvaditi utikače, pazeći da ih ne dirate vlažnom rukom. Štednjak se pere vunenom krpom namočenom u sapunicu ili deterdžent, a onda se pažljivo obriše i ostavi da se dobro osuši. Isto tako se čisti i pećnica. Vijke treba također dobro očistiti i nauljiti da ne zahrđaju .

Ekspres lonac i električne grijalice za vodu

Kamenac se uklanja vrućom vodom i octom. Ne treba čekati da se stvori predebela naslaga jer se u tom slučaju teže skida.

Mikser

Poslije svake upotrebe treba ih oprati u toploj vodi s deterdžentom, osušiti i tek onda spremiti.

Pored kuhinje u stanu postoje i druga područja koja treba redovito održavati, a kako bi čišćenje bilo što uspješnije slijede savjeti kako čistiti aparate koji vam u tome pomažu.

Glačalo

Glačalo se čisti suhom vunenom krpom. Zahrđala mjesta istrljate komadićem voska. Jako zahrđala mjesta čistite vlažnom krpom i vimom. Nakon čišćenja glačalo treba istrljati suhom krpom.

Usisivač

Usisivač je najbolje očistiti nakon svake upotrebe. Prije čišćenja utikač treba izvući iz utičnice. Zatvarači se na gornjem dijelu otvore, izvadi se vrećica za prašinu i dobro očisti metlicom i ponovo vrati na svoje mjesto. Upute za sastavljanje, čišćenje i rastavljanje usisivača treba poštivati.

Neka vam čišćenje vašeg stana ili kuće odsad bude zabavno iskustvo. Pustite omiljene pjesme i prionite na posao. Iako ponekad može biti zamorno ipak je ljepše i za zdravlje vaših ukućana sigurnije kada živite u čistom prostoru.

Foto: Denizo71/Shutterstock