Ručno pranje rublja

rucno pranje rublja

Premda općeprihvaćeno pravilo kaže kako bi se odjevni predmeti od svile, vune i ručno pleteni trebali prati na ruke, sve ono što je perivo u stroju također se može prati i ručno. Doista, često je brže i ekonomičnije oprati na ruke na dva ili tri komada odjeće nego li zbog toga uključiti perilicu. Prilikom ručnog pranja pridržavajte se sljedećih savjeta.

Imate li osjetljivu kožu, navucite gumene rukavice. Otopite deterdžent u toploj vodi (osim ako na etiketi izričito ne piše da je potrebna hladna voda) prije nego što u nju stavite odjeću.

Učini li vam se da je pjena od deterdženta prebogata, pospite je s malo talka i tako ublažite. Odjeću lagano ocijedite izbjegavajući trljanje, izažimanje i cijeđenje, naročito ako se radi o komadima od vune.

Odjeću temeljito isperite

Obično je dovoljno dva ili tri puta sve dok voda ne postane bistra. Lagano ocijedite višak vode. Želite li ukloniti još vode, umotajte ručno opranu odjeću u ručnik, a posebno osjetljive komade stavite u jastučnicu, te ih kratko centrifugirajte u perilici.

Zaštitite fine tkanine poput čipke i starinsku odjeću tako da ih perete u jastučnici. Nakon pranja jastučnicu podignite i okrenite, pa pustite da se voda ocijedi prije nego što odjeću isperete kao i obično.

Želite li izbjeći nepotrebno opterećivanje šavova i rastezanje odjeće, nemojte je podizati iz umivaonika, lavora ili kade do se iz nje još cijedi voda.

Odjevni predmeti od svile povratit će svoj prvotni oblik ako u vodu za ispiranje stavite dvije kocke šećera; svilu također možete zaštiti i sačuvati njen izgled dodavanjem malo lanolina u vodu za ispiranje, dok ćete njenu iznimnu šuštavost postići ako u vodu za ispiranje stavite kap bijelog vinskog octa.

Odjeću prije pranja treba namakati kako bi se nečistoća počela otapati, a boje sačuvale da ne blijede. Crni odjevni predmetni s vremenom gube boju koju možete povratiti ako namočite u toplu vodu kojoj ste dodali malo bijelog vinskog octa. Druga je mogućnost da tijekom redovitog pranja u perilici umjesto deterdženta stavite omekšivač za vodu.

Autor: S. G., Foto: Benchaporn Maiwat/Shutterstock