Poznate znamenitosti u Istri

znamenitosti kod vodnjana

Cijela Istra je jedna čarobna oaza koja već duže vrijeme privlači turiste iz svih krajeva svijeta. Ona je pravo bogatstvo zahvaljujući ne samo svojim prirodnim ljepotama nego i brojnim povijesnim ostacima koji su tako dobro sačuvani, da svatko može zamisliti kako je to bilo nekada.

Istra je prepuna lokacija gdje mogu uživati mnogi, a kada se umore od mora i prekrasne obale mnogi krenu put unutrašnjosti koja na svakom koraku čuva tajne davno izgubljenog vremena.

Bez obzira prema kojem se dijelu Istre zaputili, uživat ćete u svakom trenutku. Posebno popularnom lokacijom smatra se Vodnjan. Zašto? Radi se o gradu koji se nalazi na samo 10 km udaljenosti od Pule, a koji je uvijek prepun turista i to ne samo zbog neposredne blizine Pule nego i zbog čudesnih starih kuća koje se tamo nalaze.

Jeste li čuli za stare kuće kod Vodnjana? To su ostaci iz perioda civilizacije koja je ovdje davno živjela. Zanimljivo je kako su kuće dobro očuvane, a gdje svatko može osjetiti kako je to bilo nekada.

Porečka katedrala je još jedna znamenitost koja se ne propušta, a koja je dio opće kulture. Ona spada među naše najznačajnije spomenike, a čiju je vrijednost prepoznao i UNESCO.

Pulska Arena je naša najpoznatija znamenitost koja je stekla obožavatelje diljem svijeta, a koji samo zbog nje dolaze u ovaj dio Europe. Arena je zaštitni znak grada Pule u kojoj je u rimsko vrijeme borbu promatralo do 20.000 gledatelja.

U Srednjem vijeku ovdje su priređivani mnogi sajmovi. Arena je danas mjesto na kojem se odvijaju mnoge manifestacije tijekom ljeta i koje privuku velik broj gostiju.

Teško je izdvojiti koji je dio Istre ljepši, pa je najbolje biti pošten i reći kako svaki dio ima ono nešto što privlači mnoge. Motovun ne prestaje oduševljavati svojom jedinstvenošću kao najmanji grad na svijetu, a ne treba zaboraviti ni na povijesnu i poučnu Aleju glagoljaša.

Autor: S.Š., Foto: Lik Studio/Shutterstock