Kaštel Gomilica, jedan od sedam bisera

kaštel gomilica

Jeste li čuli za Kaštela? Radi se o prekrasnim mjestima koji se nalaze u neposrednoj blizini Splita. Jednostavno je teško izdvojiti koji je Kaštel ljepši i zanimljiviji jer se ipak radi o čarobnim mjestima, koja već duže vrijeme privlače mnoge zainteresirane. Kaštel Gomilica je jedan od sedam bisera.

Sedam je Kaštela koja imaju bogatu povijest jer se postojanje na ovim prostorima bilježi već od najranijeg doba. Mnogi turisti imaju naviku tijekom jednog godišnjeg odmora obilaziti sva Kaštela kako bi mogli reći da su upoznali sva mjesta, koja se nalaze na potezu između Splita i Trogira.

Kaštel Gomilica je malo naselje drugo po redu smješteno uz Kaštelanski zaljev. Radi se o malom mjestu koje se smatra sastavnim dijelom grada Kaštela. Naselje je bogato mnogim znamenitostima koje svjedoče o starim vremenima.

Nakon što su Turci razorili ovaj dio obale, stanovnici Gornje i Donje Kozice naselili su Kaštel Gomilicu. Naselje je izgrađeno od strane benediktinki kako bi zaštitile seljake na njihovim posjedima.

Za sve one koji žele upoznati povijest mjesta, na raspolaganju im je nekoliko znamenitosti. Crkva Sv. Jeronima izgrađena je u dva navrata. Prva verzija je bila dovršena 1600. godine, dok je novija sagrađena u obliku lađe. Crkva je obnovljena na početku devedesetih godina.

Danas popularna lokacija u Gomilici smatra se Marina Kaštela čija je izgradnja krenula 2002. godine, a na kojoj postoji oko 400 pristaništa. Istočno od Marine Kaštela nalazi se prva plaža i to odmah pored Vatrogasnog doma. Upravo s ove plaže možete doživjeti pogled na Kaštilicu.

Bez obzira što na plaži nema dodatnih sadržaja, ona je kao stvorena za uživanje i kupanje kako za djecu tako i za odrasle. Najpoznatija plaža u Gomilici je ona koja se nalazi na Torcu.

Radi se o popularnom mjestu na koje mnogi dolaze radi večernjeg okupljanja. Plaža je uglavnom betonirana, šljunčana i pješčana. Plaža je kao stvorena za obitelji s djecom. Na plaži se nalazi i kip tovara zbog kojeg je postala poznata.

Cijela Kaštela su odlična jer se nalaze na najboljoj poziciji, a s koje možete krenuti na mnoge izlete. Tako ne treba propustiti priliku i zaputiti se prema Nacionalnom parku Krka, Kornatima te Plitvicama. Kaštel Gomilica zajedno sa ostalim Kaštelima pruža nezaboravno iskustvo.

Autor: S.Š., Foto: Mrak.hr/Shutterstock