Plivanje u trudnoći

leđno plivanje

Plivanje u trudnoći može biti vrlo korisno i ugodno, ali samo ako je trudnoća bez tegoba. Tada ne postoji razlog zbog kojeg bi trebalo izbjegavati plivanje. Trudnice koje su vježbale prije trudnoće i žele nastaviti poslije, plivanje se svakako preporučuje. Ako se niste bavili tjelovježbom prije trudnoće, obvezno prije plivanja posjetite liječnika kako bi se s njime posavjetovali.

U prvom tromjesečju plivanje se preporučuje i svakodnevno, jer vraća energiju i umanjuje mučnine. U drugom tromjesečju plivanje će vam stvarati ugodu, jer u drugom tromjesečju beba raste i veliko opterećenje vam je na trbuhu i leđima. U vodi to nećete imati, već ćete se osjećati iznimno laganom.

Ako u trudnoći i dalje imate poprilično energije nije potrebno mijenjati svoje stare navike. U zadnjem tromjesečju se preporučuje plivanje na trbuhu kako bi se istegnuli leđni mišići i izdužili trbušni mišići koji se sve manje koriste zbog velikog trbuha.

Plivanje također potiče cirkulaciju koja često muči žene u trudnoći, poboljšava rad srca i pluća, smanjuje zadržavanje tekućine, jača mišiće, olakšava bol i tjera umor.

Obratite pažnju na temperaturu u bazenu koja ne bi smjela biti toplija od 32 stupnja, a trebalo bi prethodno provjeriti i kakvoću vode. Prije plivanja u bazenu svakako morate provjeriti provodi li se održavanje bazena redovito jer u protivnom oni mogu biti izvor raznih zaraza.

Više se preporučuje plivanje u moru koje je daleko zdravije, ali ako nemate tu mogućnost, odličan izbor bit će i bazeni, ali oni provjereni.

Ako prije trudnoće niste redovito vježbali nemojte se previše naprezati i plivanje ograničite na najviše pola sata dnevno. Primijetite li krvarenje i osjećate bol odmah se obratite liječniku i svakako izbjegavajte nastavak plivanja.

Ako nemate nikakvih tegoba nastavite sa svojim aktivnostima, jer osim što je vrlo dobro za kralježnicu i mišiće koje sve manje upotrebljavamo u trudnoći, plivanje je odlično za zglobove i mišiće jer ih ne opterećuje toliko. Plivanje služi i kao osvježenje, pogotovo ljeti i omogućuje da se tijelo ne pregrijava.

Plivanje je također vrlo dobar način za gubljenje kalorija koje u trudnoći možete lako nakupiti.

Konzumirajte puno tekućine, jer plivanjem dolazi do gubitka tekućine. Ne smijete pretjerati s plivanjem i ići izvan svojih mogućnosti i energije. Ne zaboravite da ste trudni i da ste ograničeni. Zdravlje vas i vaše bebe je najbitnije.

Autor: M.Š., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock