Trombofilija u trudnoći

sretna trudnica

Mnoge trudnice se u trudnoći susreću s trombofilijom. Trombofilija je nekada nasljedna bolest, dok se kod drugih javlja bez obzira na to što u obitelji nije bilo slučajeva. Komplikacije koje se mogu javiti kao produkt trombofilije su zabrinjavajuće i svaka trudnica bi trebala obratiti pažnju na to.

Trudnoća sama po sebi stvara povećanu mogućnost zgrušavanja krvi zato što je povećana razina brojnih faktora poput FII, FVII, FVIII, FX, FXII, koji upravo potiču samo zgrušavanje krvi.

Trombofilija može biti stečena i nasljedna, ali u oba slučaja spada u rizike trudnoće. Žene koje imaju trombofiliju mogu se susresti sa smrću ploda, nizom pobačaja, prijevremenog poroda, nepravilnog razvoja ploda…

Istraživanja potvrđuju da poremećaj zgrušavanja krvi stvara 55 do 62 posto pobačaja u nizu. Tijekom trudnoće može se javiti rizik od tromboze noge, dok tromboze u arterijama nisu učestale.

Osim urođene ili stečene trombofilije rizik nastanka tromboze je životna dob, pušenje, dugotrajno mirovanje, masnoća u krvi, postporođajni period…

Trombofilija se ne liječi, ali tromboza da i to određenim lijekovima kojima se sprječava zgrušavanje krvi. Bitno je odrediti pravilnu dijagnozu i odrediti adekvatnu terapiju. Oralna antikoagulanta terapija traje više od šest mjeseci. Po pitanju trudnoće i negativnih ishoda obraća se pažnja na rezultate nalaza prethodnih trudnoća i na anamnezu.

Ako ste jedna od onih trudnica koja ima trombofiliju, za donošenje ispravne odluke o liječenju i vođenju takve trudnoće potrebno je veliko znanje i iskustvo, pa se stoga obratite liječniku da vas upozna sa svime. Morate se suočiti s mogućim komplikacijama, no nikada nemojte paničariti, jer tako stavljate sve više u rizik zdravlje vaše bebe, a ujedno i vaše.

Pridržavajte se uputa liječnika, upoznajte se u potpunosti s trombofilijom i nemojte provesti svoju trudnoću u strahu. Opustite se, znakove ako nešto nije u redu prepoznat ćete na vrijeme i slušajte savjete liječnika kroz cijelu trudnoću.

Autor: M.Š., Foto: tan4ikk/Shutterstock