Nacionalni park Risnjak

snježni vrh risnjaka
Snježni vrh Risnjaka, Foto: Hostein Colin/Wikimedia

Hrvatska je zemlja bogata prirodnim ljepotama od kojih jednostavno ne možemo izdvojiti onu ljepšu, čarobniju. Naravno da u te prirodne ljepote ubrajamo i nacionalne parkove kojima Hrvatska obiluje i gdje svaki od njih pruža jedinstven doživljaj za svakog tko ih odluči posjetiti. Nacionalni park Risnjak jedan je od njih, a nalazi se u neposrednoj blizini grada Rijeke i kvarnerskog priobalja.

Osnovan je 1953. godine, a prostire se na površini od 3.041 ha. Bitno je spomenuti kako osnovu parka čini masiv planine Risnjak s vrhom od 1.528 m.

Ovu jedinstvenu prirodnu ljepotu možete vidjeti na više načina, a nudi vam se ulazak iz čak tri smjera, od kojih se jedan odnosi na područje oko zgrade Uprave nacionalnog parka u Bijeloj Vodici, drugi na područje Gornjeg Jelena preko Vilja, a treći na područje od Platka.

Nacionalni park Risnjak obiluje bogatstvom surove i ujedno netaknute prirode koja oduvijek najviše privlači prirodoslovce, a manje prave turiste budući da se radi o velikom potpuno zaštićenom području koje je podijeljeno na dvije zone. Jedna je zona stroge, a druga zona umjerene zaštite.

Risnjak je poznat  i zbog prije svega visokog raščlanjenja u reljefnom, geološkom, hidrološkom i klimatskom pogledu, biljnom pokrovu i životinjskom svijetu. Sam park obuhvaća i planinski masiv Snježnika.

Isto tako i hidrogeomorfološki spomenik prirode, poznat kao izvor Kupe zajedno s njezinim gornjim tokom. Tu se nalazi i poučna staza “Leska”, poznata kao prvi objekat u Hrvatskoj.

U Risnjaku najimpozantnijim dijelom smatra se Veliki Risnjak kao jedan od najljepših hrvatskih vidikovaca s kojeg se pruža pogled na Kvarnerski zaljev, Kamniške i Julijske Alpe.

Pored Velikog Risnjaka treba spomenuti izvor rijeke Kupe te jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela.

Na tom području vodena masa oblikovala je jezero dužine 200 i širine otprilike 30 metara. Prilaz ovoj prekrasnoj lokaciji moguć je serpetinskom stazom iz sela Razloge ili Kupari odakle je put nešto malo duži, a penje se uzvodno paralelno sa tokom rijeke.

Odlučite li se na posjetu Risnjaku, trebate znati da odlazite na mjesto gdje vlada priroda i gdje se prije svega poštuju zakoni prirode koja ovdje vlada već stoljećima.

Autor: S.Š. Foto: Hostein Colin/Wikimedia