Nacionalni park Plitvička jezera

Slapovi na plitvicama
Slapovi na Plitvicama, Foto: West Brom 4ever/Wikimedia

Naš najveći biser što se tiče prirodnih bogatstava zasigurno su Plitvička jezera, koja svaki put iznenade svojom ljepotom i nevjerojatnom moći prirode i njezine kontrole. Plitvička jezera smatraju se osobitom geološkom i hidrogeološkom krškom pojavom poznatom po šumovitom i prije svega planinskom kraju. U jezera spada 16 manjih i većih jezera kristalne modrozelene boje. Vodu dobivaju od brojnih rječica i potoka, a međusobno su spojena kaskadama i slapovima.

Šume Nacionalnog parka Plitvička jezera jedan su od uvjeta sadašnjeg stanja i opstanka vodenih ekosustava jezera i njegovih potoka. Povoljne hidrološke prilike koje vladaju u prostoru parka ovise o uravnoteženim šumskim ekosustavima koji se sastoje od odraslih, dobro sklopljenih šumskih sastojina prirodnog sastava.

Najzastupljeniju vrstu drveća čini obična bukva koja pokriva oko 73 % površine. Osim bukve treba spomenuti običnu jelu. Ova crnogorična vrsta pojavljuje se u višim predjelima iznad čiste bukove šume gdje zajedno s bukvom tvori jednu od najljepših šuma tog područja.

Šume parka obiluju raznolikim biljnim i životinjskim svijetom. Od biljaka treba izdvojiti raznovrsno grmlje i mahovinu koja stvara meke zelene tapisone. Ako se zateknete tamo imajte na umu koliko je životom bogato i samo tlo po kojem hodate. Možemo naći korijenje višega bilja, te gljive i bakterije kao i dio životinjskog svijeta koji razgrađuje mrtvu biljnu i životinjsku tvar.

Glavni dio Plitvica čini 16 jezera koja su smještena na području između Male Kapele i Plješivice u Lici. Na Gornjim jezerima prevladava dolomitna geološka građa, a na Donjima vapnenac. Spilja, za vas istraživački nastrojene, ima oko 30.

Gornja jezera su: Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Veliki Burget i Kozjak. Među Donja jezera treba ubrojiti: Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića Brod.

Komlpeks Plitvičkih jezera proglašen je nacionalnim parkom 8. travnja 1949. godine. Danas je to itekako popularna turistička destinacija koju svake godine posječuje sve više ljudi iz svih krajeva svijeta.

Autor: S.Š. Foto: West Brom 4ever/Wikimedia