Rijeka Raša, prirodna atrakcija Istre

Dio crkve u Raši, Foto: Orlovic/Wikimedia

Rijeka Raša još je jedna prirodna pojava koju vrijedi vidjeti i o kojoj vrijedi pričati. Radi se o prekrasnoj prirodnoj pojavi u čijoj su se neposrednoj blizini razvila brojna popularna mjesta sa bogatom povijesnom pričom.

Rijeka Raša nalazi se u istočnom dijelu Istre. Izvire u Čepićkom polju, a nakon 23 km utječe u Raški zaljev. Njezin izvorišni dio smješten je između slijeva ponornica Pazinčice i Boljunčice, dok prema zapadu graniči s okršenom vapnenačkom pločom zapadne i jugozapadne Istre.

Raši pritječe Tupaljski potok, koji izvire istočno od Gračišća na približno 400 metara nadmorske visine primajući nizvodno niz manjih bujičnih pritoka povremenih toka.

Zapadno od kuća Dubrava spaja se s Posterskim potokom kraj zaseoka Barišićina gdje na 21 metar nadmorske visine ulazi u Raški kanjon usječen u vapnence sve do željezničke postaje Raša ili Raškog mosta na svega 1,5 do 2,5 metara nadmorske visine.

U blizini ove rijeke nalazi se posebno mjesto koje je dobilo ime po toj čuvenoj rijeci. Raša je malo mjestašce koje je ujedno i najmlađi gradić u Istri, što temelji svoju povijest prije svega na rudarima i rudnicima.

To znači da se mjesto počelo razvijati ponajprije zbog toga što je svim tim radnicima trebalo osigurati potrebne kuće gdje bi mogli boraviti kad ne rade.

Možemo reći kako se cijela okolica rijeke Raše smatra izuzetno privlačnom i to ponajviše za sve one koji žele istražiti povijest pojedinih mjesta te isto tako utjecaj prirodnih pojava na život koji se ovdje nekada odvijao.

Približimo li se rijeci možemo vidjeti kako s desne i lijeve strane više od 200 metara visokog kanjona ulijeva nekoliko povremenih pritoka različite dužine. Ispod Raškog mosta u Rašu utječe lijevi pritok iz Krapanske doline koji izvire ispod Labina, a koji je nekoć bio obilniji vodom koja se na tom području crpila iz danas napuštenih rudnika ugljena.

Danas je cijeli tok Raše kroz usječenu dolinu melioriran, stoga se najviše koristi za poljodjelstvo kao i odvojak doline prema istoimenom gradiću. Raša je kao što smo već rekli na početku jedinstvena prirodna pojava čiju mističnost dodatno pojačava okolica koja ju okružuje.

Autor: S.Š. Foto: Orlovic/Wikimedia