Otvaranje paušalnog obrta

djevojka-s-biljeznicom

Nedavno sam otvarala paušalni obrt zbog čega želim s vama podijeliti zašto sam se na to odlučila i što sam sve morala napraviti kako bi ga otvorila. Želja mi je da olakšam svakoj osobi koja će čitati ovaj post, koja se dvoumi oko otvaranja firme ili koja je odlučila otvoriti paušalni obrt kako bi znala što će joj sve biti potrebno. Pa krenimo.

Za svakoga tko želi sam pokrenuti svoj posao u današnje vrijeme najisplatljivije je biti paušalac. Paušalni obrt je najjednostavniji način poslovanja.

Paušalni obrtnici porez plaćaju paušalno u fiksnom iznosu godišnje i limitirani su iznosom primitka tijekom godine. U 2017. godini dozvoljeno je u 12 mjeseci primiti 230 000 kn, a u 2018. godini će biti dozvoljeno 300 000 kn.

Ako ste ostali bez posla ili već dulje vrijeme radite kao freelancer kako sam i ja svakako vam se isplati otvoriti paušalni obrt jer će klijenti radije poslovati s paušalnim obrtnikom nego s freelancerom koji fakturira preko autorskog ugovora, koji je daleko najneisplatljiviji zbog visokog PDV-a.

Sve osobe koje su na burzi rada mogu ostvariti poticaje za otvaranje paušalnog obrta, ali i oni koji nisu mogu se prijaviti na burzu i već sljedeći dan zatražiti poticaje.

Što se poticaja tiče trebate otići na burzu i zatražiti svoj termin kod savjetnika koji će vas onda dalje uputiti na termin sastanka s osobom koja je zadužena za poticaje i koja će vam sve objasniti što trebate ispuniti i predati kako bi dobili poticaje.

Kada predate zahtjev za poticaje savjetuje se da obrt ne otvarate dok vam se poticaje ne odobre jer u suprotnom poslovanje preuzimate na vlastitu odgovornost.

Ono što je dobro kod poticaja je to što možete ostvariti poticaje u iznosu od 35 000 kn i njima si kupiti opremu koja vam je potrebna, ali i možete plaćati doprinose u prvoj godini, tako da vas prva godina poslovanja firme ništa ne košta.

Jedina caka je da za opremu koju kupujete iz poticaja morate platiti PDV, pa si odmah za to odvojite novac ili imajte na umu da će vam trebati kroz sljedećih godinu dana.

Nakon što kupite opremu sve račune čuvajte jer ćete ih na kraju godine morati priložiti na burzi kako bi dokazali da ste novac potrošili na ono što ste napisali u zahtjevu za poticaje.

Kako otvoriti paušalni obrt?

Prvo morate odabrati ime obrta, djelatnost i sjedište obrta. Djelatnosti izaberite što više kako kasnije prilikom poslovanja ne bi imali problema, a ako slučajno ne znate što bi pisali pomoći će vam osoba kod koje ćete doći za vrijeme prijave za upis u obrtni registar. Ako vam za obavljanje djelatnosti nije potreban prostor možete obrt prijaviti na prebivališnu adresu, a ako pak objekt u kojem prebivate nije vaš na prijavu za upis u obrtni registar će s vama trebati ići osoba koja je vlasnik i koja će potpisati izjavu da pristaje da se vaša djelatnost prijavi na istu adresu. Vlasnik sa sobom treba ponijeti vlasnički list i osobnu iskaznicu.

Sljedeći korak je prijava u obrtni registar koju obavljate u nadležnom uredu ovisno o mjestu na kojem stanujete. Obrt možete prijaviti u općini Pešćenica, područnom odsjeku Sesvete i područnom odsjeku Susedgrad. Sa sobom morate ponijeti osobnu iskaznicu, isprintati i ispuniti OR obrazac, uplatiti 270,00 kn za troškove izdavanja obrtnice i registriranje obrta te ponijeti sa sobom potvrdu o uplati.

Nakon što to obavite dobit ćete potvrdu i reći će vam da ste za sada gotovi dok vas ne nazovu da možete doći po rješenje, ali neće vas nazvati pa nakon par dana vi sami nazovite ili otiđite osobno tamo po rješenje.

Kada dobijete rješenje sljedeći korak je izrada žiga. Ja sam izradu žiga platila 150 kn i bio je gotov za 10 minuta. Za izradu žiga vam je osim novaca potrebno i rješenje o upisu obrta u obrtni registar.

Kada je pečat gotov možete ići u banku otvoriti žiro račun. Za otvaranje žiro računa će vam biti potreba osobna iskaznica, rješenje i pečat. Nakon toga više nećete moći ništa obavljati još dan dva dok banka ne otvori žiro račun o čemu će vas obavijestiti telefonom.

Nakon što vas nazovu iz banke i nakon što preuzmete rješenje o otvaranju žiro računa odlazite na Mirovinsko osiguranje kako bi se prijavili. Prilikom prijave na Mirovinsko osiguranje bit će vam potrebne Tiskanica M – 11P i Tiskanica M – 1P koje kupujete u Narodnim Novinama ili VBZ knjižarama. Ne morate se mučiti s ispunjavanjem jer vam to ispunjavaju na mirovinskom.

Isto tako neće vam biti potrebna posebna prijava na zdravstveno jer su oni umreženi (hvala Bogu bar netko). Za prijavu na mirovinsko će vam osim tiskanica biti potrebna preslika osobne iskaznice, preslika rješenja o početku poslovanja obrta, preslika potvrde iz banke i to je to. Piše vam da vam je potrebna preslika potvrde OIB-a, ali mene to nitko nije tražio. Na mirovinsko isto tako idete prema mjestu stanovanja!

Nakon mirovinskog ostaje vam još burza na koju isto idete prema mjestu stanovanja ili mjestu na koje je obrt prijavljen. Poreznoj se morate javiti najkasnije 8 dana od otvaranja obrta i svakako je potrebno naglasiti da ste paušalni obrtnik. U suprotnom će vas svrstati u običnog obrtnika i davanja će vam biti puno veća, ali i poslovanje će se razlikovati.

Za prijavu na poreznu će vam biti potreban RPO obrazac koji isprintate i ispunite. Osim toga tražit će vas presliku rješenja o otvaranju obrta i presliku rješenja iz banke.

I to je to. A ako su vam odobreni poticaji od burze morate u roku od mjesec dana od otvaranja obrta prijaviti se na burzu sa svim rješenjima i potvrdama koje ste prikupili prilikom otvaranja obrta. Isto tako dobit ćete i BIANKO zadužnicu koju ćete morati potpisati, a koja je samo osiguranje burze da novac iz poticaja nećete trošiti na bilo što te da ćete novac potrošiti onako kako ste naveli u zahtjevu za poticaje.

Ako ćete imati kakvih pitanja vezano za otvaranje obrta ili općenito poslovanje svakako se obratite Plavom uredu koji će vam u najkraćem mogućem roku dogovoriti sastanak i odgovoriti vam na sva vaša pitanja.

Što se tiče plaćanja komorskog doprinosa od toga ste u prvoj godini poslovanja oslobođeni, a o tome ćete dobiti i pismenu obavijest.

Za vođenje poslovanja paušalnog obrta neće vam biti potrebna knjigovođa jer to sve možete ispuniti sami! Ono što ste dužni imati kao vlasnik paušalnog obrta je knjiga prometa u koju ćete bilježiti sve obavljene transakcije i PO-SD obrazac koji se predaje poreznoj upravi najkasnije do 15.01. za prethodnu godinu poslovanja prema kojem će se vršiti povrat ili nadoplata poreza i prireza.

I to vam je to! Naoružajte se strpljenjem i brzo ćete biti gotovi. Želim vam svu sreću u poslovanju!

Izvor: Ženski Svijet, Foto: antoniodiaz/Shutterstock

Kao svaka žena i majka imam malo slobodnog vremena za sebe i sitnice koje svaku ženu čine sretnom. Ali baš taj nedostatak vremena za mene samu, me natjerao da ga iskoristim maksimalno, a time i dođem do ideja pomoću kojih ću na najjednostavniji i najbrži način napraviti sve što sam zamislila. Odlučila sam svojim idejama pomoći ženama da na jednom mjestu pronađu praktične, zanimljive i potrebne informacije. Osim članaka, snimila sam i razno razna videa.