Društvene mreže – zašto su i kako važne za poslovanje

Društvene mreže

Društvene mreže postale su neizostavan alat za poboljšanje poslovanja i jačanje brenda. Jedan od najbitnijih razloga je – svi vas mogu pronaći. Bilo da tek počinjete posao ili ste duže vrijeme u poduzetničkim vodama, dostupnost klijentima, kupcima i korisnicima vaše usluge, ključno je za stvaranje dobrog odnosa između vas i vaše ciljane publike.

Nije važno predstavljate li manje poduzeće ili veće, važno je da želite stupiti u kontakt s klijentima i želite znati što od vas očekuju, što im ne odgovara i što imate za reći. Tako stvarate povjerenje koje je, i bez da vam to posebno naglašavamo, jako važno za opstanak i napredak poslovanja.

Što su društvene mreže?

Gotovo je nemoguće da niste čuli za njih ili se s njima suočili. Društvene mreže potpuno su transformirale Internet i dale mu drugu svrhu, a utjecaj na naše živote je neminovan. Sve u svemu, u pitanju su vrlo moćni alati, ali sreća leži u tome da ih jako lako možete kontrolirati.

Društvene mreže online su stranice koje korisniku omogućuju da napravi svoj profil, postavi ga kako mu odgovara (informacije o sebi, razina privatnosti i sl.) i putem njega obavlja spajanje s drugim korisnicima, komunikaciju, dijeljenje iskustava, fotografija, videozapisa i zvukova. Iskustvo na društvenim mrežama potpuno ovisi o pojedincu i njegovom razlogu spajanja.

Trenutno najpoznatije društvene mreže su Facebook, Instagram i TikTok, a najkorisnija je upravo Facebook. To je platforma koja se najbolje prilagodila komunikaciji s drugim korisnicima i ponajviše se posvetila online marketingu.

Dok su Instagram i TikTok prilično usko određeni, Facebook je poboljšao svoje značajke i korisnicima omogućio gotovo sve – dijeljenje fotografija, videozapisa, tekstova, poveznica, stvaranje događaja, poslovnih stranica, grupa i sl.

No, bez obzira na njegovu opsežnost, nikako se ne smije zanemariti utjecaj ostalih društvenih mreža. Svaka publika ima svog favorita. Jedni će radije potražiti nešto o vama na Facebooku, a drugi će vidjeti jeste li otišli korak dalje i svoj profil otvorili na Instagramu.

Jako je bitno poznavati svoju publiku, njihove preferencije i navike pomoću kojih im možete pristupiti. Pa tako, ako je vaša ciljana publika mlađa populacija, možda biste trebali razmisliti ponajprije o razvoju svog Instagram profila. Svoju komunikaciju možete obavljati pomoću Instagram priče. Ako je vaša publika raspoložena za komunikaciju, znatiželjniji su i više posvećeni, Facebook je najbolji pogodak.

Kako koristiti društvene mreže u poslovne svrhe

Društveni mediji pružaju puno prednosti vlasnicima poduzeća, omogućuju im da uđu u kontakt sa svojim kupcima ili da dotaknu one potencijalne. Postoji nekoliko razloga zašto je bitno izgraditi svoju prisutnost na internetu.

Povećajte doseg i izgradite svijest o svom brendu

Ako za vas nitko ne zna, teško da će postati korisnik vaših usluga. Društvene mreže omogućuju vam dijeljenje sadržaja brzo i jednostavno velikom broju potencijalnih kupaca i korisnika, uz minimalan trošak. Izrada profila je potpuno besplatna pa tako nemate što za izgubiti, ali dobivate priliku povećati vašu vidljivost.

Internet je danas najveća recenzija svih brendova. Sve što mislimo da je relevantno tražimo na Internetu, a stvaranjem svog mjesta na takvoj platformi omogućuje korisnicima da vas lakše pronađu, podijele vašu priču i stupe u kontakt s vama. Dobra priča se dobro prodaje, stoga je bitno izgraditi pametnu strategiju koja će korisnike privući i angažirati da poduzmu akciju u korist vašeg poslovanja.

Izgradnju strategije možete započeti jednostavnim pitanjima, kao na primjer:

  • Želite li da novi korisnici saznaju o vašim uslugama?
  • Želite li privući više kupaca do vaše lokacije?

Specifičnim pitanjima dobivate konkretnije ideje za realizaciju svoje strategije. Time ćete lakše doći do ciljeva koje ste si postavili.

Upoznajte svoju publiku

Zašto ste online? Kome se obraćate i što želite reći? Dva bitna pitanja koja će vam pomoći da upoznate svoje nove fanove, klijente i korisnike. Strategija je također dobar korak za otkrivanje platforme na kojoj ćete se obraćati publici.

Društvene mreže ne moraju biti samo alat koji će služiti kao prenositelj novosti o vama. Može poslužiti kao mjesto na kojem dopuštate publici da vam se obrati kroz komentare i poruke, stvarajući tako povjerenje koje je ekstremno bitno u vašem napretku.

Također, neizmjerno je korisno čuti povratne informacije onih koji koriste vašu uslugu. Tako najbrže saznajete gdje griješite, a takva prisutnost vašim klijentima daje dojam da ste ozbiljan brend spreman ponuditi ono što njima najbolje odgovara.

Kada upoznate svoju publiku znate koje kampanje će proći, što prodavati, podijeliti i napisati. Izgradit ćete sigurnost koja je potrebna vašem brendu i tako pokazati da razumijete ono što radite.

Izgradite autoritet

Razmišljajte i o tome što želite da korisnici vide na vašim stranicama. Prije nego što se odluče za vašu uslugu, kupci će vas potražiti na internetu i društvenim mrežama. Tada je bitno uhvatiti njihovu pažnju i nagovoriti ih da se odluče za vas.

Stoga je bitno posvetiti vrijeme sadržaju koji objavljujete na svojim kanalima. Objavljujete li često? Što objavljujete? Imate li kontakt podatke? Odgovarate li na poruke? Odgovori na ova pitanja mogu biti presudna u odluci klijenta.

Čestim objavljivanjem sadržaja, ažuriranjem podataka o radnom vremenu i kontaktima te poticanjem interakcije stvarate određeni autoritet koji potencijalnim kupcima daje do znanja da je u pitanju brend koji ozbiljno shvaća svoj posao te da ste povjerljivi i pristupačni.

Budite kreativni

Istražite što vaša konkurencija objavljuje i napravite nešto drugačije. Možda možete dodatno educirati publiku o vašim uslugama – napisati nekoliko korisnih članaka ili snimiti videozapis koji detaljnije objašnjava prednosti vaše usluge.

Klijenti nisu zainteresirani u poslovanje koje objavljuje korporativne objave bez previše karaktera. Zato trebate pronaći ono što vaš brend čini posebnim i to na zanimljiv način i prikazati. Kako zvuči vaš brend? Kako vas predstavlja?

Vi odlučujete na koji ćete način komunicirati i kakav će te ton stvoriti. Možda želite formalnu i profesionalnu komunikaciju, a možda baš želite opuštenu i šaljivu komunikaciju. Fanovi ponekad nisu svjesni da profil na društvenoj mreži vodi stvarna osoba zbog generičkih odgovora i očekivanih rješenja pa je zato uvijek dobro iznenaditi.

Poboljšajte korisničku podršku

Teško je ne cijeniti brz odgovor i korisne informacije. Imamo sve manje vremena, tijek misli nam je često uznemiren i zbog toga reagiramo brzo i zahtijevamo momentalne informacije. Telefonski pozivi i čekanje na javljanje operatera čini se kao posao koji traži previše.

Odlična je opcija online komunikacija kod koje u isto vrijeme možete riješiti problem i odraditi drugu sitnicu za koju niste imali vremena. Zato razmislite o širenju svoje korisničke podrške na društvene mreže.

Klijenti koji od vas dožive brz i efektivan odgovor prije će vas preporučiti drugima. Interakcija s publikom i angažman oko rješavanja njihovih problema znatno će poboljšati vaš odnos i zagarantirati uspješno poslovanje.

Kako kreirati uspješnu strategiju?

Dobra strategija na društvenim mrežama rezultira uspješnom poslovanju. Konkretna strategija pomoći će vašem brendu da ispuni svoje ciljeve. No, kako ju izgraditi?

Postavite ostvarive ciljeve online marketinga

U ovom koraku, brendovi se često koriste S.M.A.R.T. ciljevima. Bez ciljeva ne možete mjeriti uspjeh ili povrat ulaganja. Svaki od vaših ciljeva treba biti: specifičan, mjerljiv, ostvariv, relevantan i vremenski ograničen.

Istražite ciljanu publiku

Razmislite tko je vaš idealan kupac. Stvorite slike o njemu, pridružite mu određene karakteristike, očekivanja i navike. To vam omogućuje da razmišljate kao oni.

Analizirajte svoju konkurenciju

Velika je mogućnost da vaša konkurencija koristi društvene mreže. Pronađite ih i istražite kako oni komuniciraju i što im nedostaje, a vi možete pružiti.

Stvarajte unikatan sadržaj

Stvaranjem neobičnog sadržaja osiguravate da vas više potencijalnih kupaca primijeti i ostane vas pratiti te u konačnici i krene koristiti vaše usluge. Publika voli biti zabavljena i iznenađena. Inspiraciju možete pronaći na raznim kanalima, a u planiranju objava mogu vam pomoći kalendari s terminima i opisima objava.

Online marketing – nova era oglašavanja

Koristeći društvene mreže i Internet kao alate promocije vašeg poslovanja, zakoračili ste u svijet digitalnog marketinga. Oglašavanje na društvenim mrežama više nije nepoznat pojam nego je nevjerojatan pokretač potencijalnih prodajnih rezultata. Facebook, Instagram i druge društvene mreže prepune su aktivnih potrošača.

Plaćene kampanje na društvenim mrežama razlikuju se od bilo kojeg drugog oblika oglašavanja, uglavnom zbog načina prikazivanja oglasa. Naizgled je u pitanju samo obična objava što znači da način oglašavanja nije napadan i upečatljiv.

Jedini način na koji možete shvatiti da se radi o plaćenom oglasu je sitna naznaka ispod naziva stranice koja naglašava da se radi o sponzoriranom sadržaju. Manje su ometajuće i stvaraju mnogo veće angažmane. Plaćeni oglasi na Facebooku mogu dosegnuti 8 puta više klikova od uobičajenih web oglasa.

Najveća prednost ovakvog načina oglašavanja je značajke koja se zove targetiranja publike. Budući da društvene mreže prikupljaju ogromnu količinu naših informacija, oglas može ciljati svoju publiku na puno različitijih načina od običnog internet oglašavanja.

Osim tradicionalnih sociodemografskih podataka, društveni mediji omogućuju vam korištenje metoda ciljanja na temelju interesa, ponašanja i popisa vaših prijatelja i njihovih interesa. U pitanju je vrlo moćan način podizanja svijesti o vašem poslovanju i povećanju prodaje.

Najpopularnije društvene mreže za oglašavanje

U nastavku donosimo neke od najpopularnijih društvenih mreža za oglašavanje, kako ih koristiti i kako ih iskoristiti za poboljšanje poslovanja.

Facebook

Facebook je sigurno najkorišteniji i najrazvijeniji alat kojim se možete poslužiti kada svoje poslovanje želite promovirati putem društvenih mreža. Osim toga je i najpristupačniji te vrlo jednostavan.

Oglasi na Facebooku dolaze u nekoliko varijanti – možete promovirati svoju stranicu, objave na vašoj stranici ili samo vašu web stranicu. Facebook oglasi ciljaju korisnike na temelju njihovih lokacija, demografskih podataka i profila.

Mnoge od ovih opcija dostupne su samo na Facebooku. Nakon što stvorite oglas prema određenim smjernicama, postavljate proračun i licitirate za svaki klik ili tisuću reakcija koje će vaš oglas dobiti.

Instagram

Ova društvena mreža ima preko 800 milijuna aktivnih korisnika, a zahvaljujući nekoliko sličnosti s Facebookom, uspješno je razvila mogućnosti oglašavanja. Instagram oglašavanje često se koristi za rast brenda, povećanje prometa na web stranicama i generiranje novih potencijalnih kupaca.

Budući da je Instagram vizualna platforma (objave su u obliku fotografija i videozapisa s minimalnom količinom teksta), tekstualni oglasi ovdje ne pogađaju.

Ono što vam treba je fotografija, niz fotografija ili videozapis (koji može biti popraćen tekstom) kako biste korisnicima Instagrama zapeli za oko. Prema Instagramu, 60% korisnika tvrdi da je pomoću Instagrama otkrilo proizvode, a 75% Instagrammera poduzima akcije nakon što su nadahnuti plaćenim objavama.

Twitter

Twitter je sjajan marketinški kanal za povećanje prometa i generiranje potencijalnih kupaca. Ova društvena mreža, za razliku od Instagrama i Facebooka, najviše je fokusirana na tekst. Vaše objave mogu sadržavati maksimalno 280 znakova, a najviše ga koriste poznate ličnosti, političari i ostali utjecajni ljudi. Iz tog razloga Twitter najviše asocira na poslovnu društvenu mrežu.

Twitter nudi tri vrste oglašavanja – promovirani profil, promovirani tweet i promovirani trendovi.

Promovirani računi jednostavno povećavaju popularnost vašeg Twitter profila i pomažu vam da stvorite sljedbenike koji bi trebali biti zainteresirani za vašu tvrtku.

Izvrsni su za pomaganje većem broju ljudi da otkriju vaš brend. Promovirani tweetovi prikazuju se po cijeloj nadzornoj ploči Twittera, a često iskaču i u Twitter tražilici. Promovirani trendovi su teme i hashtagovi koji su pozicionirani na vrh popisa Trending Topics.

LinkedIn

LinkedIn oglasi nisu uvijek prvi izbor kod oglašavanja jer su brendovi uglavnom fokusirani na klikove i publiku koja nije prisutna na LinkedInu. LinkedIn je platforma namijenjena profesionalcima. Omogućuje umrežavanje i izgradnju vašeg profesionalnog portfelja te pronalazak posla.

Bez obzira na to, ova platforma ima masovni rast korisnika i gotovo najveću publiku pa LinkedIn Ads ima izuzetne prednosti koje će pomoći određenim brendovima da ispune određene poslovne ciljeve.

Iako je LinkedIn oglašavanje fokusirano na  B2B komunikaciju, nerijetko se pronalazi i primjer B2C komunikacije, a neprofitne organizacije, sveučilišta i većina drugih vrsta organizacija također koriste ovu oglasnu platformu u posebne svrhe.

YouTube

YouTube je najveća platforma za postavljanje i gledanje videozapisa. Reklame na YouTubeu izgledaju gotovo kao one na televiziji, a korisnici ih najmanje vole budući da su napadne.

Najčešće se prikazuju na početku videozapisa, a mnogi kreatori sadržaja ubacuju reklame i tokom istog. Svaki klik na oglas donosi zaradu kreatoru videa, jednostavno. Osim u sklopu videozapisa, reklame su često pozicionirane ispod videozapisa i pored njega.

YouTube oglašavanje nudi tvrtkama pristupačniju alternativu televizijskih oglasa budući da su takvi oglasi desetljećima najučinkovitiji oblik medijskog oglašavanja. Pored ogromnog dometa i gledanosti YouTubea, oglašavanje na YouTubeu je i puno pristupačnije od klasičnih TV oglasa.

Ulaganje u internu komunikaciju

Osim što savršeno funkcioniraju kao online marketing za vaše poslovanje, društvene mreže odličan su kanal za interakciju s ostalim zaposlenicima vaše tvrtke. Mogu vam pomoći u distribuciji i komunikaciji, zapošljavanju, istraživanjima i osobnom razvoju, pronalasku novih zaposlenika i angažmanu, kolaboracijama, reputaciji vašeg radnog mjesta te u slušanju i zapažanju.

Društvene mreže kao komunikacijski i distribucijski alat važne su za članove tima koji rade zajedno na određenoj udaljenosti, bilo da ste udaljeni tek nekoliko metara ili tisuće kilometara, uvijek možete biti u kontaktu i momentalno razmjenjivati iskustva i ideje.

Postoji nekoliko aplikacija koje vam mogu olakšati internu komunikaciju i učini je zabavnom i inovativnom.

Slack

Popularnost ove aplikacije raste iz dana u dan i trenutno je najdraži alat za komunikaciju u realnom vremenu. Slacku se možete priključiti samo kao dio tima, a jednom kada se priključite otkrit ćete mnoge zanimljive mogućnosti.

Možete si ostavljati podsjetnike, komunicirati sa svima istovremeno ili sa svakim zaposlenikom pojedinačno. Slack je najviše fokusiran na izravnu komunikaciju i odlično može poslužiti kao chat alat.

BlogIn

BlogIn je ono što i kaže da je – interni blog. Odlična platforma koja omogućava komunikaciju i podjelu znanja i iskustava. Zaposlenici mogu podijeliti ideje, vijesti, sugestije za pitch, pitati pitanja ili dobiti feedback.

Trello

Najbolji alat za project management. Specifično je dizajniran za organizaciju sastanaka, to-do lista i pregled dosadašnjih projekata i zadataka. Možete kreirati nekoliko boardova s različitim to-do zadacima i pridružiti svakog člana tima određenom boardu.

Crowdsourcing – što je to i kako radi?

Ponekad je vašem poslovanju potrebno osvježenje i hladna glava koja će stvari sagledati iz drugog ugla. Tu uskače pojam crowdsourcing koji bi se preveo kao nabava iz mnoštva, što to doista i je. Koristi se format otvorenog poziva kojeg upućuju brendovi i time pokušavaju angažirati javnost i uključiti je u proces sukreiranja odluka u različitom opsegu.

Jedne od najboljih crowdsourcing kampanja su McDonald’sova My Burger kampanja, gdje su svojim kupcima dali priliku da naprave sami svoj hamburger u online aplikaciji. Pet najboljih ideja bilo je nagrađeno tako što su njihove hamburgere pustili u prodaju i time pridobili još veće povjerenje svojih kupaca i prodali još više hamburgera.

Kada pričamo o uspješnom skupljanju ideja, Starbucks je pokrenuo White Cup kampanju. Potaknuli su kupce s američkog tržišta da dekoriraju bijelu Starbucks šalicu, fotografiraju je i objave na društvenim mrežama koristeći se #WhiteCupContest hashtagom. Kao i kod McDonald’sa, pobjednik je imao priliku vidjeti svoju šalicu u Starbucks ponudi u limitiranom izdanju. To je jedan od najboljih primjera kako uključiti društvene mreže u crowdsourcing.

Crowdsourcing se može usko povezati s društvenim mrežama jer zahtijeva angažman kupaca i fanova. Time im dajete na važnosti, uključujete ih u proces kreiranja i dolazite do odličnih rezultata. Osim kreativne marketinške kampanje, crowdsourcing vam zaista može donijeti odlične ideje.

Foto: 472301/Pixabay

Zovem se Lara i jedna sam od začetnica portala koji upravo čitate - Savjetnica. Diplomirala sam poduzetnički management na Vernu u Zagrebu. Ne volim toliko pisati, koliko zbog svoje djece volim priče za djecu. Volim putovati, a podjednako uživam u izlascima i svom poslu. U životu me vesele male stvari i obitelj, koja za mene ima veliki značaj. Profesionalno se bavim digitalnim marketingom i online poslovanjem više od 10 godina.