Gorki okus prema ayurvedi

gorki okus u đumbiru

Gorki okus je najljekovitiji od svih ostalih okusa zbog čega skoro većina ljekovitog bilja i začina ima gorki okus, pa su tako primjerice neem, goldenseal, pelin, kurkuma, aloe vera, češnjak, pelin i kurkuma gorkog okusa. U ayurvedi se koristi za liječenje mnogih duševnih i tjelesnih bolesti.

Ayurvedska prehrana

Dobro je što prije početi razmišljati o zdravim životnim navikama budući da je uz pomoć određenih namirnica moguće spriječiti mnoge bolesti. Ayurvedska prehrana ima zanimljiv pristup kombiniranju raznih namirnica, uzimajući u obzir povezanost između doše i zdravlja.

Kako svaki okus može različito djelovati na došu, treba znati da slatki okus povećava kaphu te smanjuje vatu i pittu. Slatki okus u namirnicama može ojačati imunitet te omogućiti bolje izlučivanje tjelesnih tekućina.

Slani okus smanjuje vatu te povećava pittu i kaphu. Takav okus poboljšava rad probave i pomaže kod čišćenja organizma.

Kiseli okus smanjuje vatu i povećava kaphu i pittu. Ne samo što štiti zdravlje srca, nego pomaže i očistiti organizam.

Ljuti okus smanjuje kaphu i povećava pittu i vatu. Pomaže očistiti krv, riješiti probavne smetnje te olakšava proces mršavljenja.

Trpki okus koji ima umirujuća svojstva te smanjuje kaphu i pittu i povećava vatu, ima protuupalna svojstva te pomaže kod bržeg zacjeljivanja rana.

Uravnoteženi obrok bi prema ayurvedi trebao sadržavati svih 6 okusa, a ako nekoliko ili samo jedan okus stalno dominira u prehrani može se javiti disbalans dosha u organizmu što na kraju rezultira bolešću.

Zapadnjačka prehrana daje prednost slanom i slatkom okusu te je skoro u potpunosti zanemarila gorki okus koji je jedan od najljekovitijih okusa za organizam.

Gorki okus

Gorki okus ima brojne prednosti za zdravlje pa tako:

  • sprečava nagomilavanje toksina u organizmu,
  • čisti krv
  • poboljšava rad jetre
  • poboljšava izgled kože
  • posjeduje antimikrobna svojstva
  • djeluje protiv gljivica, parazita, bakterija i virusa
  • poboljšava rad probave
  • stimulira apetit
  • potiče mršavljenje
  • smanjuje mučnine

U istočnim se kulturama najviše koriste začini i namirnice gorkog okusa poput kurkume, rimskog kumina, fenugreeka i gorke dinje. Zato je važno uravnotežiti prehranu i promatrati koji okusi prevladavaju u jelima koje svakodnevno konzumirate, a koji nedostaju jer je to za zdravlje vrlo bitno.

S obzirom da većina namirnica i jela sadrži šećer u organizam je lako unijeti previše slatkoga. Većina žitarica i povrća ima blago sladak okus, voće ima sladak okus, a gazirani sokovi, slatkiši i kava koji se svakodnevno unose u organizam isto tako imaju sladak okus.

Zato se u ayurvedi preporučuje korištenje začina koji će hrani dati gorkasti okus zbog čega će se spriječiti širenje virusa, nagomilavanje toksina, bakterija i parazita te poboljšati probava.

No to ne znači da se stalno treba jesti gorka hrana već da prehrana treba biti uravnotežena te da treba sadržavati svih 6 okusa. Nije dobro pretjerati s niti jednim od 6 okusa, pa čak niti s gorkim.

Pretjeranim konzumiranjem gorkog okusa u organizmu se može izazvati vata poremećaj. A namirnice koje su gorkog okusa su: zeleno lisnato povrće poput špinata, kelja, salate i blitve, radič, masline, gorka čokolada, gorka dinja, sezam, grejp i patlidžan.

Postoji ljekovito bilje koje ima gorak okus kao što su: maslačak, kamilica, goldenseal, neem, sikavica, aloe vera, pepermint i pelin. Tu su i gorki začini kao što su; đumbir, cimet, crna gorušica, kurkuma, rimski kumin i klinčić.

Autor: A.Z., Foto: P. R./free images