Orijentalna šminka

orijentalni make up
Orijentalni make up, Foto: Seprimor/Shutterstock

Estetika, mekoća, istaknuta ženstvenost, lepršave šarene tkanine, karavane deva, datulje. Jeste li već u mislima na dalekom i egzotičnom Orijentu? Na Orijentu je žena žena. Svakom komadiću tijela posvećuje se zaslužena pažnja, a tradicionalna odjeća razrađena je do najsitnijih detalja.

Zapadnjaku možda izgleda kičasto ili egzotično, ali to nije kič već slavljenje života i ženstvenosti bojama, tkaninama, nakitom i make up-om. Što je ono najljepše na ženi sa Istoka? Naravno svaka žena je lijepa za sebe, ali uvijek postoji nešto što se posebice izdvaja. Kod ovih haremskih ljepotica to su oči. Jedan pogled ruši kulturne barijere i ostavlja nas očaranima. Ove su žene kroz tisućljeća naučile istaknuti svoj najveći adut primjerenom šminkom.

Iako volimo svoj život živjeti na prostoru u kojem nam moda dopušta da budemo svaki dan netko drugi, da radimo što želimo i eklektično kombiniramo razne stilove, ipak postoji neka prikrivena nostalgija za ovako strukturiranom kulturom u kojoj se vidi jasna razlika između muške i ženske estetike. Androginost modernog zapada oslobađajuća je, ali ujedno je i iščupala korijene tradicije koji se vraćaju sada kao stilizirani retro stilovi poneke narodne nošnje ili regionalne mode.

Kako se moda na zapadu mijenja njoj se prilagodavaju i make up stilovi, no na Orijentu se zadržao jedan klasični stil šminkanja koji je upravo prilagođen orijentalnoj ženi. Ovakav će stil najbolje pristajati ženama koje su prirodno nešto tamnijeg tona kože i tamnije kose.

Nema strogo definiranog raspona boja, ali na tamniji ton kože odlično će pristajati ljubičaste, bakrene, bordo i zlatne nijanse. Primarno je da ten bude besprijekoran. Načinite od njega savršeno prazno platno, čisiti papir na kojem ćete početi pričati ovu make up priču čija okosnica će biti upravo dramatičan i dubok pogled.

Najsvijetliju nijansu sjenila nanesite na čitav kapak. Zatim u obliku položenog slova V načinite sjenu čiji gornji krak ulazi u najdublji pregib kapka, a donji se nalazi uz rub trepavica i dobro utapkajte. U unutarnji kut oka nanesite mrvicu shimmera kako bi istaknule pogled. Nanesite brzim i sigurnim pokretom nešto i na arkadu.

Ključ čitavog izgleda leži u odvažnoj crti tušem. Povucite nešto deblju crtu no što biste inače i bogato nanesite maskaru. Svakako nemojte zavboraviti obrve koje moraju biti uredne i tamne. Ako niste zadovoljne svojim oblikom malo ga ispravite olovkom u istoj nijansi ili nekoliko nijansi tamnijoj od prirodne nijanse vaših trepavica.

Iscrtajte unutarnji rub donjeg kapaka crnom olovkom za oči i nanesite maskaru i na donje trepavice. Kako se sva pažnja usmjerena na oči usne ostaju više manje u prirodnoj boji ili su matirane ako ih želite nešto jače naglasiti. Ne pretjerujte sa rumenilom, dovoljno je saasvim malo naglasiti jagodice. Otplovite na jednu večer u neki drugi svijet uz miris jasmina i zvukove bubnjeva.

 Autor: L.K., Foto: Seprimor/Shutterstock