Maska protiv masne kose

maska za masnu kosu
Maska za masnu kosu, Foto: vgstudio/Shutterstock

Sve smo različite i imamo različite tonove kože i boju kose, no ujedno se naša kosa i koža razlikuju i po tipu. Kosa može biti normalna, masna ili suha. Ova podjela zapravo se odnosi na sposobnost tjemena da luči sebum. Kod masne kose problem leži u tome da pore na glavi prebrzo izlučuju prevelike količine sebuma, koji se odmah očituje kao slijepljeni pramičci masne kose.

Je li sebum štetan? Baš suprotno, on je potreban. Tanak sloj ove prirodne masnoće preko svake vlasi služi kao zaštitni omotač koji čuva kosu od utjecaja iz okoline, isušivanja i preuranjenog pucanja vrhova. On omotava čitavu vlas od korijena do vrhova i zato je povremeno potrebno temeljito iščetkati kosu kada se zamasti kako bi se ova masnoća rasporedila duž čitave vlasi i zatvorila oštećenja.

No što ako vas vaša konstantno masna kosa dovodi do ludila? Ovaj problem je još izraženiji kod žena čija je kosa prirodno nešto tanja. Možda ste potrošile sate kako biste kosu uredile baš onako kako želite, očekuje vas važan događaj i napokon ste nakon feniranja, uvijanja, laka i gela zadovoljni onime što vidite u ogledalu. No što se to zbiva? Vešć nakon nekoliko sati vaša kosa se počela otužno spuštati pod težinom masnoće koju je tjeme već ispustilo.

Ako vam je poznat ovaj problem i za to postoje prirodna rješenja. Iako je potrebno estetike radi, svakodnevno pranje kose oduzima golemu količinu vremena ženi suočenoj sa natrpanim rasporedom i ujedno i nije zdravo. Prečesto pranje samo će kod tjemena stvoriti suprotni učinak i ono će zbunjeno konstantnim odsustvom masnoće početi lučiti istu još brže.

Posegnite za nekim prirodnim pomagačima kojima ćete moći interval izmađu dva pranja protegnuti na barem dva ako ne i tri dana. Vaš najbolji prijatelj mora postati sok od limuna. On će djelovati na način da će suziti pore na tjemenu i regulirati lučenje masnoće. Poželjno je dodati mu i sodu bikarbonu i žumanjak, a stavljate li limunov sok na tamnu kosu dadajte mu i čičkovo ulje.

Želite li posebice jako djelovanje moguće je nabaviti zelenu glinu koja se pokazala kao najbolji upijač i regulator masnoće. Možete je ujedno i koristiti u maskama za lice ako je i koža lica pogođena istim problemom. Čisti pore, upija masnoću i regulira njeno daljnje izlučivanje.

Jabučni ocat možda je najlakši za uporabu i bit ćete prezadovoljne rezultatima. Pomiješajte 4 žlice jabučnog octa u 2dcl vode i natopite time dobro kosu posebice posvećujući pažnju tjemenu. Nakon 10 minuta isperite kosu mlakom ili još bolje hladnom vodom. Ponavljajte ovaj postupak jednom tjedno. Želimo vam uspjeh.

 Autor:  L.K., Foto: vgstudio/Shutterstock