Oporavak nakon poroda

dijete na ultrazvuku

Trudnoća ili “drugo stanje” vrijeme je kada se u maternici majke razvija plod. Trudnoća se računa od prvog dana posljednje menstruacije i traje 40 tjedana ili 280 dana.

Porod, partus ili parturitio jest završetak trudnoće. Čin izlaska djeteta ili fetusa iz maternice tj. uterusa, naziva se porod.

Kako počinje porod?

U trudnoći ste sigurno naučili što znači riječ kontrakcija. Kada dođe do učestalog ponavljanja kontrakcija, to je vrlo vjerojatno prvi znak da je porod jako blizu. Trudove ćete prepoznati praćenjem kontrakcija, dakle najprije se osjeti bol u leđima koja se zatim širi prema naprijed u prednji dio trbuha i dolje. To je trud.

Postoje lažni i pravi trudovi. Koja je razlika? Lažni trudovi su identični pravima, možda malo manje intenzivniji ali prava razlika je u trajanju. Lažni trudovi su nepravili, dok je vrijeme razmaka od truda do truda, kad je riječ o pravima, jednako (npr. na svakih 6 minuta).

Kad osjetite prve trudove, ne morate odmah tražiti kofer za bolnicu. Smirite se, popijte kavu, otuširajte se i pričekajte da trudovi dođu na razmak od pet minuta, a tek onda krenite u bolnicu. Prije odlaska u bolnicu uvjerite se da su trudovi pravili jer će vas u protivnom najvjerojatnije vratiti kući.

Druga mogućnost jest puknuće vodenjaka. Vodenjak najčešće ne pukne od jednom, kao u filmovima, veća je vjerojatnost da ćete primijetiti kako voda kaplje.

Ako sumnjate na puknuće vodenjaka, onda nemate vremena za kavu i tuš. Važno je što prije krenuti u bolnicu kako bi bili hospitalizirani i stručno obrađeni. Ne čekajte trudove ako primijetite “kapanje”! Zanemarite li puknuće vodenjaka, dijete će ostati bez plodne vode i postoji mogućnost gušenja. Kad dođete u bolnicu i obavijestite stručni tim da niste sigurno radi li se uistinu o puknuću vodenjaka, oni će napraviti test na plodnu vodu koji će im sa sigurnošću potvrditi curi li plodova voda ili ne. Test je sličan Papa testu i nije bolan, malo je nelagodan.

Sluzni čep je treći znak da se porod bliži. Primijetite li gusti, sluzavi, proziran iscjedak popraćen tragovima krvi, to je sluzni čep koji vam javlja da bi beba mogla uskoro izaći. On može ispasti odjednom u cijelosti, a može ispadati i po nekoliko dana. Na žalost, sluzni čep vam nije siguran pokazatelj da ćete već danas krenuti u rodilište, ali nagovješćuje da je porod blizu. On može ispasti i u 37.-om tjednu, a vi ćete roditi tek za 3 tjedna nakon toga.

Počelo je, što sad?

Porod je počeo, što vam je dalje činiti? Za početak pokušajte se opustiti, ne paničarite, spremite se i krenite u bolnicu jer ste tamo ipak najsigurniji. Ne zaboravite stvari i dokumentaciju! Kad stignete u bolnicu, dobit ćete svu najbolju skrb i na vama je samo da rodite, tako kažu. (Ipak nije tako jednostavno, neka vas ne zavaraju.)

Dolazak u hotel OB

Čim stignete u bolnicu, napravit će vam rutinski pregled isto kao i svaki put do sad. Izvagat će vas, izmjeriti tlak, izmjeriti temperaturu, postavit će vam nekoliko pitanja poput: “Koji vam je ovo porod?”, “Jeste li imali spolni odnos netom prije početka poroda?” i slično

Sestra će vas poslati u kabinu da se presvučete u spavaćicu i skinete donje rublje i nakit. Dobit ćete plastičnu čašu u koju se morate pomokriti. Sestra će vas zatim klistiriti, moguće pomoću cijevi ili čepićem. Čepić morate sami staviti u analni otvor i pričekati 20 minuta da počinje djelovati.

Otuširajte se i nakon toga idete na CTG, a zatim stiže doktor i odlučuje što i kako ćete dalje.

Najčešće ste najprije u predrađaonici, to je soba u kojoj vam rade CTG, eventualno buše vodenjak opisala bih to kao “redovnu hospitalizaciju”. Ako je moguće, dopuste li vam doktori nastojte se čim više kretati jer će vam kretanje pomoći kod otvaranja. Kad krene “pravi porod” preselit će vas u rađaonu.

U rađaoni čete najvjerojatnije biti na ginekološkom stolu, dakle na stolu koji ima držač za noge. To je opcija ako birate položaj poroda na leđima. Postoje i mnogi drugi položaji koje možete odabrati, zato ne zaboravite da imate pravo sami napisati plan poroda kojeg se osoblje mora pridržavati.

Plan poroda se ne uzima u obzir ako se radi o carskom rezu ili ako prilikom normalnog, vaginalnog poroda, dođe do komplikacija.

Bez obzira na to što ste prije samog početka poroda obavili veliku nuždu, moguće je da ćete imati potrebu za to i tijekom samog poroda, bez brige, obavite to na stolu, ne sramite se. Vjerovali ili ne, to je normalno i dogodi se gotovo svakoj ženi, a osoblje se na to ne obazire jer im je potpuno normalno.

Osjetit ćete kako se beba spustila u kanal (osjećaj je kao da vas “tjera” na veliku nuždu), a nakon toga pritisak i to je onaj najvažniji trud. Kad dođe do toga, najvažnije je slušati sestru i pratiti njezine upute. Ako ste prvorotka, porod će najvjerojatnije trajati duže, a kad rađate svaki drugi put porod bi trebao biti brži.

Ako bude potrebe, liječnik će obaviti epiziotomiju (rez) kako bi beba mogla lakše izaći. Ne protivite se, to je nužno i puno je bolja opcija rez nego puknuće. Dobit ćete anesteziju i nakon toga nekoliko šavova.

Minute i sati nakon poroda

Rodili ste. Čestitamo vam! Ako dobijete utjehu koja će glasiti: “Najgore je prošlo, sada će ti biti lakše”, ne vjerujte u to. Kada vas smjeste u sobu razmišljat ćete o tome koliko ste boli pretrpjeli i nadat ćete se da je to sada iza vas i da će nadalje uistinu biti lakše. Nažalost, moramo biti iskreni i reći vam da je mnogim ženama oporavak od poroda puno bolniji i naporniji od samog poroda. Bez obzira na to, tek ste rodili i posvetite prve trenutke bebici.

Počelo je, kako dalje?

Nagledali ste se bebe, ona je zaspala a vi napokon imate vrijeme za sebe i u tom trenutku počinju bolovi. Ponovno?

Da, nažalost kad vas prođe početna euforija i popusti anestezija koju su vam dali netom prije početka šivanja osjetit ćete prve bolove.

Zapamtite, imate pravo na tablete protiv bolova! Ako vam ih je doktor odobrio, sestra vam ih mora dati kada zatražite.

Nosite Vir uloške, njih preporučuju u svim bolnicama jer su najbolji za upotrebu nakon poroda. Oni propuštaju zrak, dopuštaju mu cirkulaciju, za razliku od mnogih drugih koje koristite za vrijeme menstruacije. Mijenjajte ih svaka dva sata, po potrebi i ranije.

Ako nećete imati stolicu dva dana nakon poroda, sestre će vam dati napitak koji će potaknuti probavu. Ne ustručavajte se, to morate popiti jer vas u protivnom doktor neće pustiti iz bolnice, sve dok ne obavite prvu nuždu nakon poroda.

Budite spremni na bol prilikom mokrenja. Mokrenje je sljedeći “mali porod” koji vas očekuje.  Kad mokraća krene teći po rezu, osjetit ćete žarenje.

Nekoliko savjeta:

  1. Kad sjednete na wc, nagnite se na suprotnu stranu od reza i tek onda krenite mokriti. Dakle ako imate rez na lijevoj strani, sjednite i nagnite se u desnu stranu. Razlog tome je da mokraća ne bi direktno tekla po rezu nego po suprotnoj strani.
  2. Nakon svakog mokrenja, otuširajte se. Nemojte koristiti nikakve gelove za tuširanje niti šampone za intimnu higijenu, koristite samo mlaku vodu. Nakon svakog tuširanja koristite drugi ručnik i njime samo tapkajte, ni u kom slučaju ne smijete grubo obrisati područje na kojemu je rez. Obvezno stavite novi, čisti uložak.
  3. Ako vam se savjet pod brojem jedan ne sviđa, krenite pod tuš, pustite hladnu vodu i polijevajući se krenite mokriti. Pokušajte se također nagnuti na stranu suprotnu strani reza.
  4. Vrlo je važno da ne zadržavate mokraću. Mnoge žene jednostavno više nemaju snage za fazu oporavka pa pritom odgađaju odlazak na wc misleći da će kasnije biti lakše, no nije tako, time rade kontra efekt. Čim je mokraća duže u mjehuru, ona postaje intenzivnija i pritom je i sam proces mokrenja još bolniji.

Žene najčešće imaju 3 do 4 šava. Oni bi vam trebali ispasti sedmi ili deseti dan od poroda. Ako u roku od deset dana konci ne ispadnu, potrebno je javiti se u rodilište. Konce ćete sigurno primijetiti u ulošku, jedino je važno pratiti broj konaca koji se mora poklapati s brojem šavova koji su upisani na otpusnom pismu.

Ostali popratni problemi

Nakon poroda susret ćete se i sa strijama, njima nažalost nema smisla posvećivati previše pažnje jer ih ne možete ukloniti, nego samo izblijediti. Nešto više o njima pročitajte u našem članku.

Ukoliko primijetite da su vam stopala otečena, legnite i stavite noge na povišeno. Na žalost ovaj problem će vas pratiti neko vrijeme nakon poroda, ali nestat će. Moguće je i da će vam trebati cipele koje su za broj veće od uobičajenog.

Do sad ste imali savršeno ravan trbuh, a sad visi na sve strane? Ne brinite, to je koža. Koži treba i do nekoliko mjeseci da se povuče i vrati u prvobitno stanje. Pomoći sami sebi možete i vježbanjem, ali u to se možete upustiti tek kad vam ginekolog to odobri. (Ne zaboravite obaviti obavezan ginekološki pregled 40 dana nakon poroda). Trudite se jesti zdravo i izbjegavati svu nezdravu hranu. Jedite puno voća. Pokušajte izbjegavati jagode.

Imate česte glavobolje? Preporučuje se nakon poroda odnijeti krv na analizu da se provjeri niste li možda slabokrvni, to bi mogao biti uzrok vaših učestalih glavobolja. Manjak željeza česta je pojava kod rodilja.

Psihički ste nestabilni? Stalno plačete, niste zadovoljni ni sa sobom ni sa svojim životom a pritom si postavljate pitanje “Jesam li loša majka?”,  “Što je ovo meni trebalo?” . Ovo je prvi znak da ulazite u depresiju koja nije rijetka pojava među novopečenim majkama. Najvažnije je da to ne skrivate i da se ne sramite.

Podijelite svoje probleme najprije sa svojim partnerom, majkom, sestrom, prijateljicom ili nekom drugom vama bliskom osobom. U razgovoru s njima pokušajte saznati bi li vam oni mogli pomoći da potražite stručnu pomoć. Zapamtite, vi niste ludi! Ne smatrajte se takvom, jer je depresija jedna od ostalih sasvim normalnih pojava nakon poroda. Ne sramite se nego poduzmite sve potrebne mjere da depresija ne bi uzela previše maha.

Do nedavno ste imali savršeno bujnu kosu a sad imate tri vlasi na glavi? Nažalost, to je još jedna katastrofa koja vas čeka. Ispadanje kose nakon poroda sasvim je normalna pojava, ali na žalost pratit će vas nekoliko mjeseci. Kupite šampon od češnjaka, a u ljekarni potražite B kompleks. Ako dojite, posavjetujte se prije s ginekologom.

Nokti su vam u stanju raspadanja? Kupite lak za učvršćivanje noktiju i redovno ga koristite kako bi se oštećeni nokti što prije oporavili.

U trudnoći su vam dlačice prestale rasti, a nakon poroda vam se čini da sad bujaju i one koje su svih ovih devet mjeseci mirovale? Nekoliko posjeta kozmetičarki i nekoliko depilacija, smanjit će vaš problem.

Još jedan česti problem jest kvarenje zubi. Ako ste prije trudnoće imali savršeno zdrave i bijele zube, moguće je da će vam se to nakon poroda promijeniti. Zubi se nemilosrdno počnu kvariti i odlasci stomatologu postaju sve češći. Ako primijetite ovaj problem, ne odgađajte odlazak stomatologu jer će vam odgađanje zadati još veći problem.

Ako dojite sigurno ćete se susresti i s ranama koje će vam beba napraviti na bradavicama. Purelan krema najbolja je za ublažavanje svrbeža i boli kod oštećenih bradavica. Do oštećenja dolazi zbog neiskustva u dojenju ili zbog toga što beba još nije naučila pravilan hvat. Nakon nekog vremena, kad se uskladite, rana više neće biti.

Spolni odnosi nakon poroda

Nekim novopečenim mamama spolni odnosi bi na listi prioriteta mogli biti na osamdesetisedmom mjestu, odmah nakon što četkicom za zube operu sve cijevi od radijatora koje imaju u kući.

Mnoge žene se boje prvog spolnog odnosa nakon poroda. Pravi razlog je bol koju očekuju, dok je drugi neugoda. Vaš će vas partner obasipati pozitivnim komentarima na račun vašeg izgleda, ali mu vjerojatno nećete vjerovati. Najveći strah i jedino o čemu ćete razmišljati je kako “tamo dolje” sve izgleda nakon poroda.

Iako neki ginekolozi savjetuju da se pričeka sa spolnim odnosima barem dok ne obavite obvezan ginekološki pregled 40 dana nakon poroda, neke se žene i puno prije pregleda osjećaju spremno.

Najbolji savjet je da pričekate do pregleda ginekologa, no ako imate želju puno ranije, budite oprezni jer postoji mogućnost da, ako ste imali epizitomiju, “rana” još nije dobro zarasla.

Prvi spolni odnos bit će vam stresniji nego bilo koji prije, ali najvažnije je opustiti se i ako u nekom trenutku pomislite da još niste spremni ne ustručavajte se partneru reći da odustajete. On je taj koji bi trebao imati razumijevanja.

Nakon poroda razina estrogena drastično pada i to uzrokuje suhoću rodnice pa će vam lubrikant postati najbolji prijatelj. Ostat će vam i ožiljak od reza ili puknuća koji će biti bolan prilikom samog odnosa.

Kegelove vježbe su također važne nakon poroda – pritisnite mišiće kao da želite zadržati mokraću. Držite 10 sekundi. Opustite se. Ponovite postupak 10 puta, tri puta na dan.

Ožiljci ostaju?

Naravno, kao i svaki ožiljak i ovaj će biti vidljiv. Epiziotomija će uvelike promijeniti prvobitni izgled.

Trudnoća i porod zadaju puno novih izazova, puno boli i patnje, ali ne zaboravite da morate ostati jaki i staloženi zbog djeteta kojeg ćete roditi. Ono je najvažnije u svemu tome i zbog njega se vrijedi boriti i trpjeti.

Oporavak i nije toliko dug koliko je naporan. U kratko vrijeme morate se priviknuti na novi izgled svog tijela, a istovremeno i na novog člana obitelji koji ovisi najviše o vama. Prvih nekoliko tjedana, nastojte se čim više odmarati, a partner neka vam maksimalno pomaže u svemu. Trebat ćete bebi zdravi!

Otkrit ću vam još jednu tajnu – “Sva se bol ubrzo zaboravi” – ovo je istina.

Foto: nutech/Shutterstock

Ja sam Lorena. Po struci sam fizioterapeutski tehničar. Ljubav prema fizioterapiji natjerala me da se njome bavim poslovno ali i privatno. Uz to, obavljam i mommy work. Htjela sam se upustiti u još neke vode, ali nisam se mogla odlučiti u koje. Krenula sam pisati članke o svojoj profesiji, a zatim odlučila spojiti ugodno s korisnim i prenijeti i vama svoje znanje i savjete. Moj cilj je educirati i vas o raznim temama u svojim člancima.