Savjeti za mame nakon poroda

Nakon trodnevne avanture u bolnici, vrijeme je da svoje maleno klupko sreće konačno povedete kući. Oporavak nakon poroda tek počinje i trajat će neko vrijeme. Ne ustručavajte se zamoliti svoje bližnje da vam pomognu u prvim danima, kako bi si vi osigurali odmor od svega što ste prošli zadnjih dana. Mi ćemo vam otkriti nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći u prvim danima majčinstva.

Savjet za mame: kako se brinuti za bebu

“Vidi ga/je kako je malen/a, kako ću ja s njim/njom?” Kako? Lako.

Nove mame se često boje kako će se uklopiti u ulozi majčinstva, ali mjesta strahu nema jer kako su svi tako ćete i vi.

Njega bebe

Isprobajte nekoliko vrsta pelena i, u konačnici, odlučite koje pelene su bebi najbolje odgovarale i njih kupujte stalno. Pazite na veličinu koju ćete uzeti, kilaža označena na pakiranju najčešće ne odgovara realnoj kilaži djeteta. Ako pelena svaki put prepusti, najvjerojatnije ste uzeli prevelike pelene. Ako beba ima crvene tragove od pelene, onda ste uzeli premale. Dobro pazite koju ćete veličinu odabrati.

Vlažne maramice koristite u hitnim slučajevima, a bebu svakodnevno kod svakog mijenjanja pelena obrišite blazinicama koje ste prethodno namočili u mlaku vodu.

Prvih nekoliko tjedana bebu kupajte bez upotrebe raznih šampona, dovoljno je samo nekoliko kapi bademovog ulja u vodi. Voda neka bude 37°C. Bebu kupajte svaki dan! Internet je pun savjeta o tome kako se bebu ne treba kupati svaki dan, ali stavite se u njihovu kožu i razmislite kako bi vama bilo da svaki dan slinite, bljucate, piškite i kakate u pelenu, a netko vam ne dozvoljava da se kupate svaki dan. Stoga, okupajte svoje mališane svaki dan. Kad prođu prva dva mjeseca, možete koristiti šampon, ali u malim količinama.

Bebu nakon svakog kupanja namažite baby uljem, obavezno ispod vrata, iza ušiju, ispod pazuha, na pregibu lakta i koljena. Ovo je prevencija osipa od vrućine.

Napravite bebi večernju rutinu, npr.: kupanje u 19h. Odmah nakon toga dajte bebi D vitamin, očistite uši, namažite uljem, stavite čistu pelenu i pidžamicu, ponudite hranu i uspavajte bebu.

Grčevi i osipi

 • Pripremite se na grčeve u prva tri mjeseca, na žalost ne možete pomoći bebi, ali utješite se s činjenicom da će s navršena tri mjeseca zasigurno proći. (Postoje kapi koje navodno pomažu i smanjuju grčeve, savjetujte se s pedijatrom)
 • Kod pojave bilo kakvog osipa odmah se javite pedijatru. Neki osipi mogu biti jako opasni zato nemojte zanemariti niti jedan.
 • Ako je vama vruće, vruće je i bebi. Ako vi nosite kratku majicu, stavite kratku majicu i bebi.
 • Nemojte dijete nepotrebno utopljavati ako za to nema potrebe.

Igračke i opasnost

U krevetiću nemojte imati igračke niti bilo kakve stvari koje bi kroz noć mogle pasti na bebino lice i onemogućiti joj protok zraka. Bebu u prvim danima stavljajte spavati na bok, zatim nakon nekog vremena na leđa, a trbuh odgodite koliko je god to moguće.

Dojenje i dohrana

Pokušajte dijete dojiti, a ako imate probleme javite se educiranim savjetnicama za dojenje. Ako ipak niste u mogućnosti dojenja, savjetujte se s pedijatrom koja hrana bi bila najidealnija za vaše dijete.

Nikako ne mijenjajte adaptiranu dohranu na svoju ruku. Sve mora biti u dogovoru s pedijatrom.

Duda varalica – da ili ne?

Duda varalica nakon predugog korištenja iskrivljuje čeljust, no ipak ju ponudite bebi jer joj je to jedna vrsta utjehe i ne zaboravite krenuti s pravovremenim odvikavanjem. Napominjem da neka rodilišta brane dudu varalicu pa ako vas uhvate da ste bebi dali varalicu mogli bi vam dati dobranu lekciju. Obratite pozornost na brojeve označene na pakiranjima duda. Ako birate dudu za novorođenče, odaberite onu na kojoj piše 0-6, to znači da je ovakva duda primjerena za bebe od rođenja do 6 mjeseci. Kad dijete navrši 6 mj, ponudite mu dudu varalicu koja je primjerena za dob od 6 do 18 mjeseci. Obavezno ju prokuhajte prije prve upotrebe i koristiti najduže 2 mjeseca.

Što kada beba plače?

Ako beba neutješno plače, promijenite pelenu, nahranite ju, provjerite je li bebi možda hladno ili vruće. Ako beba i dalje plače onda ju sigurno nešto boli.

Kupite noćnu lampicu i dobro uložite u nju jer će raditi bez prestanka.

Što svaka majka mora znati

U nastavku se nalaze nužne stvari koje svaka novopečena majka mora znati i par savjeta kako svaki “naizgled” velik problem riješiti na brzinu.

Dijete mi je gladno!

 • Problem koji muči mnoge mame jest upravo glad. Imate milijun pitanja vezanih u hranjenje bebe a uz to nije vam jasno ni kako ćete znati popije li beba dovoljno mlijeka na dan.
 • Beba mora imati 5-6 popišanih i 1 pokakanu pelenu na dan. To je znak da je s probavom vaše bebe sve u redu i da dijete dobiva dovoljnu količinu hrane na dan.
 • Bebi nemojte nuditi nikakve čajeve. Ako je na dohrani ponudite joj malo vode, a ako doji onda kroz MM dobiva sve što joj je potrebno.
 • Tražite od pedijatra dokument u kojem je tablica. U tablici je navedeno koliko u prosjeku vaša beba mora popiti mililitara na dan. Dozu mililitara izračunati čete uz pomoć visine, težine i dobi djeteta.

Kakvo je vrijeme vani?

 • Sigurno vas zanima kad možete s bebom van. Bez obzira je li beba rođena u zimi ili ljeti, nakon dva tjedna možete izaći s bebom bez obzira pada li snijeg ili je 28° . Najvažnije je ne izlagati dijete direktno na sunce i ne izlaziti kad je vjetar.
 • Pravilo izlaska jest da prvi dan izađete na 5 minuta, idući na 10 minuta, pa 15 minuta i tako svaki dan produžite po 5 minuta. Zapamtite da dijete mora biti na zraku i ne ustručavajte se šetnje.

Gosti, kada i koji?

 • Za početak, neka vam jedini gosti budu uža obitelj. Dakle, roditelji, djedovi i bake te braća i sestre.
 • Kad beba navrši mjesec dana, tad možete početi dogovarati i ostale posjete, ali do tad ih izbjegavajte. Ne ustručavajte se direktno odbiti posjetu. Pružite vrijeme sebi i bebi za oporavak i priliku na privikavanje na novonastalu situaciju.
 • Nemojte dozvoliti djeci koja idu u vrtić da dolaze u vaš dom. Oni su najveći prijenosnici raznih prehlada i virusa.

Savjet za mame: Kako se pobrinuti za sebe

Jasno nam je da je beba sada broj jedan, ali važno je da posvetite vrijeme i sebi. Pružite si vrijeme za oporavak jer je vaše zdravlje bitno i za vas ali i za vaše dijete. Dijete treba zdravu majku.

Moguće je da se nakon poroda dodatno udebljate. Imat ćete nevjerojatnu želju za slatkim. Ako dojite, imate šanse da će sve kile nestati.

Budite sigurni da ćete barem u jednom navratu razmišljati u koji zgradu morate ići da bi podnijeli papire za razvod. Hormoni će vam još uvelike divljati a popratit će ih i umor te iscrpljenost, zato budite spremni da ćete imali velike bezrazložne svađe s partnerom.

Pazite na rez epiziotomije ili carski rez. Ako ne dojite popijte B kompleks za oštećenu kosu i nokte.

Savjetujte se s ginekologom u vezi suhoće vagine i pojave hemeroida.

Kako ne uvrijediti članove obitelji i prijatelje?

 • Beba je vaša i vi imate puno pravo odlučivati o njoj.
 • Ne dozvolite nikome da ljubi ruke ili lice vaše bebe. Mnogi će to sigurno pokušati napraviti ali bez ustručavanja ih upozorite da to ne smiju raditi. Bebi se lice i ruke ne ljube i ne diraju! Ručice se stalno biti u njihovih ustima i zato uvijek moraju biti čiste.
 • Budite mama koje će gostima vikati “Molim vas da operete i dezinficirate ruke!” čim naprave prvi korak. Obavezno napravite zalihe dezinficijensa po cijeloj kući.
 • Netko ne drži vašu bebu onako kako bi trebao? Odmah ga ispravite i zamolite da bebu primi ispravno. Ako ne želite da netko čuva vašu bebu, ispričajte se i recite da je još prerano.
 • Ako netko kupi vašoj bebi kozmetiku koju vi ne koristite, zahvalite mu, ali napomenite da koristite samo jednu vrstu kozmetike koja se pokazala najboljom za vaše dijete i da ubuduće ne troše novac bez veze.

Moram li biti s bebom 0-24?

Majke često nakon poroda uopće ne izlaze iz kuće. Stalno su zatvorene u 4 zida, a jedini luksuzni izlazak im je eventualno odlazak do trgovine. To je krivo!

 • Priuštite si malo opuštanja. Izdvojite vrijeme za sebe. Bebu ostavite tati, a vi izađite na kavu ili u šetnju, u kupovinu ili u kino. Vrijeme provedeno izvan kuće i bez djeteta dodatno će vas opustiti i pružiti vam lagodan osjećaj.
 • Izdvojite vrijeme kad beba spava i sredite se. Da, sredite se! Bez obzira idete li nekamo ili ostajete li kod kuće, stavite na lice rumenilo i maskaru. Složite frizuru i nalakirajte nokte. Osjećat ćete se bolje.
 • Ako kod kuće imate obrt pod nazivom Baka servis, dajte joj bebu neka ju pripazi na neko vrijeme, a vi se posvetite partneru. Baka će jedva čekati da vidi da imate povjerenje u nju i da ste joj ostavili malog unuka/u. Izađite s partnerom i radite nešto što volite. Idite na ručak ili u šetnju, iskoristite vrijeme isto kao što se iskoristili i slobodno vrijeme prije rođenja bebe. Ako niste za tu opciju, možda vam se više sviđa da smo legnete i opustite se.

Bebi sve, a meni ništa?

Čim dođete u trgovinu, jedino što gledate su dječji proizvodi i odjeća za bebu. Opustite se malo, dovoljna je pokoja majica, tajice, haljinica, odijelce i cipelice. Priuštite sebi nove cipele. Priuštite si komad odjeće u kojem ćete izgledati bolje, osjećati se bolje.

Kontracepcija

 • Ako ne dojite, javite se ginekologu i prepisat će vam kontracepcijske pilule.
 • Ako dojite, pilule ne smijete piti.
 • Dojenje nije kontracepcija! Već se neko vrijeme širi „vijest“ da tijekom dojenja ne možete ostati trudni. To nije istina! Baš suprotno, veća je vjerojatnost da ćete ponovno ostati u drugom stanju.

Ne dopustite da se utopite u moru savjeta!

“Ali mi smo to ovako. Ali ne možeš tako, probaj onako. To se tako ne radi, nekad se radilo ovako.  Ima tri mjeseca a još mu u dohranu nisi uvela odojka? Daj da ti pokažem kako sam ja sa svojima radila 1945. “

 • Drage mame, pripremite se 18 356 savjeta koje ćete dobiti od svojim mama, baka, susjeda, prijateljica alii onih koje nikad niste ni upoznale.
 • Svaka mama uvjerena je da je svoje dijete odgajala najbolje što je mogla i pokušat će savjet dati i vama, bez obzira da li je to pilo pri 3 ili 33 godine.
 • Odmah u početku dajte do znanja da ste sposobni sami odgojiti svoje dijete i da vam ne treba more bespotrebnih savjeta. Ako vam nešto nije jasno, pitajte iskusne majke, ali ne dozvolite da vam one nadmeću svoja mišljenja i savjete.
 • Ako im u početku dozvolite da uzmu kontrolu nad vama, radit će to stalno.
 • Ne dopoustite nikome da vam daje savjete kako i kada ćete uvesti bebi krutu hranu. Ne dopustite da netko drugi radi meni za vašu bebu. Vi se sami educirajte i uvodite bebi hranu prema svojim, ili uputama pedijatra.
 • Ne dopustite da vaša mama,svekrva ili poštar odluče hoćete li bebi dati kapi protiv grčeva ili ne. Ako ste vi odlučili da nećete, ostanite kod svoje odluke i ne dajte se pokolebati.
 • Ako dijete već sat vremena plače, 90% ćete dobiti savjet “Beba ti je gladna!”. Ovo je najgora rečenica koju ćete najvjerojatnije čuti bezbroj puta, bez obzirom na to što ste netom prije početka plača nahranili dijete. Jasno dajte do znanja da znate vremenske intervale u kojima dijete jede.

Kako utješiti bebu i sebi pružiti više vremena?

 • Kupite ljuljačku za bebe na struju! Nećete požaliti niti lipe. Bebu možete staviti u ljuljačku, uključiti pjesmicu, namjestite jednu od osam mogućih brzina, obavezno osidurajte bebu da ne ispadne iz ljuljačke i obavite što trebate.
 • Nosite bebu u tzv. klokanici ili marami.

Najvažniji savjet za mame nakon poroda

Postala ste majka ali nemojte zaboraviti biti žena. Priuštite si vremena za sebe. Napravite si planer. Dogovorite kavu s prijateljicom. Kupite si nešto što će vas usrećiti. Posvetite se malo i partneru, nemojte sve svoje vrijeme trošiti samo na bebu. Uživajte u majčinstvu, ali držite do sebe i nastojte biti moderna i privlačna mama.

Foto: Dmytro Larin/Shutterstock

Ja sam Lorena. Po struci sam fizioterapeutski tehničar. Ljubav prema fizioterapiji natjerala me da se njome bavim poslovno ali i privatno. Uz to, obavljam i mommy work. Htjela sam se upustiti u još neke vode, ali nisam se mogla odlučiti u koje. Krenula sam pisati članke o svojoj profesiji, a zatim odlučila spojiti ugodno s korisnim i prenijeti i vama svoje znanje i savjete. Moj cilj je educirati i vas o raznim temama u svojim člancima.