Odabir prave četke za kosu

isfenirana kosa

Izlazite iz salona i osjećate se sjajno. Vaša kosa je mekana, mirisna, glatka i svaka vlas je na svom mjestu.  Uopće nije bitno što vas još čeka stajanje u redu u banci, tona učenja za sutra, kava sa prijateljicama ili izlazak… Osjećate se sjajno i kao da biste mogle osvojiti svijet.

Ništa ne može tako podići ženski moral kao nova frizura kojom je zadovoljna. No stigao je i drugi dan nakon posjeta salonu, žurite na posao ili fakultet i morate oprati kosu. Zanimljivo kako uvijek, iako znamo bolje, očekujemo da će ona nakon pranja magično sjesti na svoje mjesto i izgledati onako kako je izgledala nakon što se našla u vještim rukama vašeg frizera.

Nakon nekoliko pokušaja i sada već lagane frustracije ovim pramenom koji strši ili malim neukrotivim vlasima na čelu koje nikako da poslušaju, dižete ruke od frizure, vežete repić, pokušavate spasiti stvar nekim zanimljivm modnim dodatkom koji će odvući pažnju sa frizure i odlazite.

Je li vam palo na pamet da možda nije uopće problem u vašoj vještini  ili neukrotivosti kose već da se radi o krivom odabiru četke s kojom baratate. Ni najbolji majstor ne bi mogao ništa bez prikladnog materijala. Stoga poslušajte nekoliko savjeta koji će vam olakšati odabir one prave.

Uvijek mislimo kakao su oštećenja na kosi uzrok faktora poput peglanja, kovrča na figaro, korištenja raznih preparata i slično. To je svakako istina, ali na kvalitetu vaše kose velik utjecaj ima i četka koju ste odabrale. Prvo treba napomenuti da se kosa nikada ne češlja od korijena prema vrhovima skroz dok nije potpuno razmršena. Polako je otpetljavajte bez čupanja od vrhova prema korijenu i završite sa nekoliko dugih poteza.

Ako raščešljavate mokru kosu uvijek odaberite čvrsti češalj široko razmaknutih zubaca. On će pomoći da lako raspetljate velike čvorove. Najbolje četke za ravnanje one su koje imaju meke zupce izvana i metalno središte sa rupicama. Na taj način vrući zrak se može nesmetano kretati oko pramena i kosa će puno prije poprimiti željeni oblik.

Možete se odlučiti i na keramičke termo četke koje će također dati odlične rezultate. Njima možete kosu pod djelovanjem topline ravnati, kovrčati ili zagladiti nakon sušenja. Pravilo je da što vam je gušće kosa potrebni su vam i gušći zupci na četci.

Za vrlo dugu kosu najpogodnije su plosnate velike četke koje će najbolje posložiti vlasi i istaknutI prirodni sjaj kose. Mogu biti i malo izbočene i bitno je da su zupci relativno gusto posloženi. Pri odabiru također pripazite da su oni načinjeni od mekog materijala, možda meke plastike ili tvrde plastike sa kuglicom na kraju koja će masirati tjeme, ali ga neće grebati, ili uložite u doista kvalitetnu četku sa prirodnom dlakom.

Čuvajte svoju kosu i nadamo se da ćete uspjeti dobiti sjaj i zdravlje na kojem će vam pozavidjeti i Matovilka sjedeći u svom tornju. Tko zna možda baš sjajna kosa bude ono što će vašeg princa privući k vama.

 Autor: L.K., Foto: Maksim Toome/Shutterstock