Nošenje dnevnih uložaka

ulosci

Kako bi se osjećale ugodnije i čišće, mnoge žene će nositi dnevne higijenske uloške, no, one ponekad nisu najbolje rješenje. Iako je iscjedak ženska svakodnevica, mnogim ženama stvara neugodu osjećaj mokrine na gaćicama.

Dnevni uložak je u redu jer će apsorbirati iscjedak, no problem je što ga mnoge žene ne mijenjaju dovoljno redovito. Ako koristite dnevni uložak, nije ga dovoljno mijenjati jednom dnevno. Ponekad, ako je potrebno i gaćice treba mijenjati više puta dnevno. Ista stvar je s uloškom, posebice ako niste u prilici promijeniti gaćice.

Nekoliko se problema pojavljuje ako rijetko mijenjamo dnevne uloške. Dnevni uložak je spoj kemijskih tvari, a naši intimni dijelovi su stalno u kontaktu s njim. Dnevni ulošci ne osiguravaju cirkulaciju zraka, odnosno prozračnost kao pamučne gaćice.

Zbog kemijskih tvari, neprozračnosti, vlažnosti, pojačanog znojenja može doći do promjene flore. Tada vrlo lako možemo biti zaraženi infekcijom. Zato je bitno pratiti izgled svog iscjetka jer se na njemu može vidjeti je li došlo do infekcije. Ako ste tek počeli nositi uloške, dobro je pratiti promjenu stanja da vidite utječu li na vašu floru.

Iscjedak se može promijeniti za vrijeme nošenja uloška, no, nošenje uloška može i zavarati pa se može činiti da vam je iscjedak manji no inače.

Ipak, dnevni ulošci u nekim situacijama mogu doista koristiti. Kod djevojčica kod kojih se još nije dogodila redovita menstruacija od pomoći će biti dnevni uložak jer će im pomoći u danima kada osjete menstrualnu bol. Naravno, svim ženama koje imaju problem neredovite mjesečnice, dnevni uložak će im dati zaštitu od neugodnih situacija.

Žene koje pate od urinarne inkontinencije, odnosno koje ne mogu dobro kontrolirati mokrenje, dobro je da nose dnevne uloške. Ovaj problem će najčešće pogoditi žene u menopauzi ili u tjednima nakon poroda. Za vrijeme ovulacije je kod nekih žena iscjedak pojačan pa kako bi spriječile neugodan osjećaj mokrine, dnevni uložak može pomoći.

U svakom slučaj, odlučite li se za korištenje dnevnih uložaka, bitno je da ih mijenjate više puta dnevno kako biste spriječili razvoj infekcija i upala. Ako nema potrebe za korištenjem uloška, radije ih izbjegavajte i nosite pamučne gaćice.

Autor: S.G., Foto: Konstantin Chagin/Shutterstock