Njega ispucalih peta

njega peta

Ispucale pete predstavljaju čest problem kod mnogih osoba, a osim estetskog problema znaju uzrokovati i bolne probleme. Kako bi se spriječilo daljnje pucanje peta potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere opreza koje će spriječiti bol, duboke rane i krvarenje. Slijedi najbolja njega ispucalih peta.

Neki od uzroka ispucalih peta mogu biti nedostatak vlage, nezdrava prehrana, suhi zrak, nepravilna njega stopala i nošenje pogrešne vrste obuće.

Prirodna njega stopala

Jeste li ikad razmišljali da napravite prirodni piling tijela s kojim bi se riješili mrtvih stanica kože? Njega je moguće primijeniti i na petama, a s kojim će se ukloniti mrtve stanice kože zbog kojih pete pucaju i isušuju se. Pomoći može i rižino brašno, a može se koristiti kao domaći piling za čišćenje.

Najbolja njega ispucanih peta podrazumijeva domaći piling za čišćenje od rižinog brašna. Potrebno je pomiješati šaku rižinog brašna s nekoliko žlica jabučnog octa i meda. Smjesu zatim treba miješati sve dok se ne dobije gusta pasta.

Ako su pete izrazito ispucane možete dodati i malo maslinovog ulja ili ulja slatkog badema. A njegu je najbolje napraviti tako da se noge prvo umoče u toplu vodu, nakon čega im je potrebno napraviti piling dobivenom smjesom.

U ublažavanju grubih područja na petama može biti i učinkovita limunska kiselina, a potrebno je samo limunski sok nanijeti na područja koja su gruba.

Stopala se mogu i potopiti na 15 minuta u toplu vodu pomiješanu s limunskim sokom, a savjetuje se da se izbjegava korištenje vruće vode jer vruća voda isušuje kožu. Nakon umakanja noge isperite sapunom i nježno ih osušite uz pomoć ručnika.

Biljna ulja su odlična za njegu i liječenje ispucalih peta, a najbolje je kokosovo ulje, maslinovo ili sezamovo ulje. Najbolje je njegu biljnim uljem koristiti prije spavanja kako bi bilo dovoljno vremena za prodiranje ulja što dublje u kožu.

Prije primjene ulja stopala je potrebno temeljito oprati, pa ulje nanijeti na pete i tabane. Nakon toga obujte čarape i neka na nogama ostanu preko noći.

Ujutro će stopala biti itekako mekša, a ako se ovaj postupak primjenjuje nekoliko puta na tjedan pete će se u potpunosti obnoviti.

Za suhu kožu odličan je vazelin koji treba nanijeti na grube dijelove kože kako bi se spriječilo pucanje peta. Nakon korištenja vazelina stopala će biti dobro hidratizirana i mekana.

Autor: A.Z., Foto: kurhan/Shutterstock