Neugodni mirisi u stanu

neugodni mirisi

U prošlim stoljećima, imućnije obitelji koje su imale služavke su imali i malu biljnu odaju u kojoj su uzgajali vlastito cvijeće koje bi stavljali u sve prostorije. Osim što su prostorije odisale svježinom, odavale su i ugodan osjećaj topline.

Osim što su brinule o svježem cvijeću, također su i sušile cvijeće i biljke, izrađivale mirisne parfeme ili lijep potpuri za elegantne salone. Svako toliko su morale razmještati mirisno cvijeće i biljke, vesti male buketiće jer se vjerovalo da to gospodu na ulici štiti od neugodnih mirisa.

Danas nemamo poslugu, no to ne znači da ne možemo i sami naći malo vremena za brigu o svježem mirisu našeg doma. zamijenite neprirodne mirise, lijepim prirodnim svježim i suhim cvjetovima od kojih su nam najpoznatiji lavanda i ruža.

Ustajali zrak, ili smrad od cigareta možete osvježiti takozvanim osvježivačima prostora. Ako želite postići dugotrajan svježi miris, to ćete postići pomoću potpurija.

Napravite mješavinu od 200 g eukaliptusa koji možete naći u ljekarni i jedne litre bezbojnog octa. Stavite sve zajedno u posudu koja se može zatvoriti. Kad vam bude potrebno, zagrijte nekoliko jušnih žlica mješavine i pustite da miris isparava u prostoriji.

Miris duhana ćete teško otkloniti, unatoč prozračivanju, no može vam pomoći ova isprobana esencija. Treba vam jedna jušna žlica amonijakove soli i jedna jušna žlica lavandine esencije.

Amonijak i lavandu pomiješajte u maloj zdjelici i pustite da stoji negdje u prostoriji dok miris ne nestane.

Ako imate posude na radijatorima za vlagu, možete u njih kapnuti malo limunovog soka i osvježit ćete prostoriju. Eterična ulja će širiti brže miris ako ih stavite u malu posudicu iznad radijatora.

Isto tako, nemojte bacati kore od naranče, mandarine i limuna, nego ih položite na radijator i vidjet ćete kako isparavaju prekrasan osvježavajući miris.

Kada kuhate kupus vjerojatno vam cijeli stan smrdi na njega, a kako biste to spriječili pri kuhanju kupusa dodajte koricu kruha.

Autor: S. G., Foto: Elena Itsenko/Shutterstock