Čuvanje starih predmeta

njega zlata

U doba naših baka, ako ste bili mladenka koja se udaje u grade, običaj je bio mladenki darovati knjižicu koju je ispisala majka, sa savjetima i iskustvima koje je ona stekla kroz godine. Na početku bi napisala koje vrline jedna domaćica mora imati, a nakon toga bi dala savjete, o dobrom kuhanju, tajnim receptima, održavanju kućanstva, briga o djeci, kupovina, lijepi ručni radovi.

Dosta tema je bilo posvećeno pravilnom čišćenju i pranju, posebno kako održavati predmete od zlata, bakra, srebra, cinka i mjedi jer ako su oni bili sjajni i održavani, značilo je da je domaćica dobra.

Ako imate lijepu sliku, šteta bi bilo da ju ne upotpunite nekim lijepom okvirom. Ako imate neko umjetničko djelo, na unutarnju stranu okvira stavite komadiće drva ili pluta. Na taj način štitite sliku jer okvir i slika neće povlačiti vlagu iz zraka koji cirkulira oko njih.

Ako imate drvene okvire, možete ih blago ispolirati navlaženom kožom za prozore. Imate li pozlaćene okvire, njih ćete malo teže održavati. Zato kod čišćenja morate postupati vrlo oprezno jer se zlatni sloj lako ljušti.

Ako želite sami napraviti otopinu za čišćenje i blagu njegu isprobajte otopinu od dvije jušne žlice salmijakove otopine i dva decilitra mlake vode. Salmijakovu otopinu stavite u vodu, namočite spužvicu i nježno očistite okvire.

Pozlaćeni okvir nemojte prečesto čistiti nego samo kad je jako zaprljan. Za čišćenje će vam biti potrebno 10 g salmijakove otopine, 40 g špirita u kojem je otopljen sapun, 1 bjelanjak i prstohvat soli.

Pomiješajte špirit i salmijak. Uzmite vaticu, namočite u tekućinu i pažljivo nanesite na okvir. Pomiješajte bjelanjak i sol pa ćete time nježno istrljati okvir. Po završetku sve lijepo ispolirajte mekom krpom.

I zlato i srebro s vremenom potamne i izgube sjaj. Nekad se to zlato ribalo cigaretnim pepelom, a pozlaćeni predmeti su se potapali u vodu s mazivim sapunom. Nakit koji nosite na koži biste trebali češće čistiti jer ćete tako skinuti s nakita masnoću od kože.

Autor: S. G., Foto: Ben Heysv/Shutterstock