Nametnici u stanu

suzbijanje nametnika

Svi se veselimo lijepom vremenu, sunčanom danu, no ne i nametnicima koji se probude iz svog zimskog sna. Ose će početi nasrtati na naš kolač od jagode, mušice će opsjedati meso s roštilja, a mravi će graditi svoje ceste kroz cijeli stan.

No iako ih ne volimo, nisu sve životinjice štetne ili opasne. Ne volimo pauke, ali oni su dobri lovci za mušice. Noćni leptirići su bezopasni pa ih ne morate ubijati nego samo vratiti u prirodu. Nema potrebe da koristite otrovne raspršivače za uklanjanje nametnika jer su štetni i za vaše zdravlje.

No, ako vam nametnici predstavljaju problem, iskušajte neke prirodne recepte za njihovo uklanjanje, a neće škoditi vašem zdravlju. Ako prirodna sredstva ne pomognu i ne znate o kojem se nametniku radi, savjetujte se sa stručnom osobom za suzbijanje štetočina.

Ako vam se pojave nepozvani životinjski gosti, provjerite prvo o kojim je nametnicima riječ pa ćete moći i ciljano usmjeriti borbu protiv njih. Mrave i leptire možete usisati usisavačem. No ako imate probleme sa žoharima, tada treba poduzeti preventivne mjere. Za početak sve namirnice iz kuhinje dobro zatvorite kako se u njih ne bi mogle uvući životinjice.

Protiv mrava se preventivno možete boriti tako da na sve ulaze postavite klinčiće, no ako su se već ugnijezdili, možete postaviti ovakvu zamku. Bit će vam potrebno pola litre vode, jedna jušna žlica šećera i dvije jušne žlice kvasca. Kvasac i šećer otopite u vodi, potom prelijte u plitke posude i razmjestite po rubovima stana.

Ako su mravi baš navalili i znate gdje im je mravinjak, uzmite jednu jušnu žlicu boraksa i jednu jušnu žlicu šećera u prahu. Pomiješajte sastojke i pospite oko mravinjaka i po potrebi ponavljajte postupak. Pripazite, zbog dodatka boraksa nemojte da smjesa dođe u dodir sa djecom i kućnim ljubimcima.

Plava boja vrata i okvira od prozora odbijaju mušice, pa ako ne znate koju boju biste stavili na vaše, mi preporučujemo ovu!

Autor: S. G., Foto: Dervish/Shutterstock