Natečeni kapci – uzroci, liječenje, prevencija

ciscenje-lica-spuzvom

Natečeni kapci su najčešće posljedica dugotrajnog plakanja ili neprospavane noći, ali ponekad mogu biti i pokazatelj nekog ozbiljnijeg zdravstvenog stanja ili loše prehrane. Do otekline dolazi zbog nakupljanja tekućine u vezivnom tkivu koje okružuje oko.

Visoki krvni tlak isto tako može utjecati na širenje žila oko područja očiju i u očima, a zbog čega dolazi do oteknutosti kapaka i bubrenja. Isto tako pojedini lijekovi mogu zadržavati vodu u tijelu i uzrokovati naticanje kapaka. I za vrijeme trudnoće natečeni kapci nisu rijetkost.

Očna alergija

Jedan od najčešćih uzroka natečenih kapaka su alergije koje mogu zahvatiti oba ili jedno oko, a za vrijeme alergijske reakcije aktivira se imunološki sustav kako bi se obranio od nekog sastojka koji smatra opasnim.

Očna alergija se može prepoznati po natečenom i blijedom kapku, osjetljivosti oka i svrbežu, crvenilu u bjeloočnicama te osjećaju stranog tijela u oku. Kako bi se alergijska reakcija zaustavila važno je ukloniti njezin uzrok te smanjiti simptome korištenjem antihistaminika protiv alergije.

Ječmenac

Ječmenac je isto tako čest uzrok natečenosti očiju, a formira se kao okruglasta grudica na unutarnjem ili vanjskom dijelu kapka te je ispunjen gnojem zbog čega podsjeća na prištić ili čir. Ječmenac se formira na jednom kapku i uzrokuje naticanje.

Uglavnom ječmenac uzrokuje bezopasna bakterija te prolazi sam od sebe za nekoliko dana, a ako prijeđe u dugotrajniju fazu potrebno je posjetiti liječnika.

Postoji par uzročnika ječmenca i par načina na koji se može liječiti i spriječiti. Na koji način ga možete liječiti i spriječiti pogledajte u nastavku!

Blefaritis

Upalu očnih vjeđa ili blefaritis najčešće uzrokuje bakterija, a manifestira se bolovima u očima te crvenilom. Ponekad se oko rubova trepavica i očiju mogu stvoriti krustovi koji tada otežavaju treptanje i gledanje. Upala se liječi antibiotskim mastima ili kapima, a tijekom liječenje preporučuje se zaštita oka, izbjegavanje šminke te redovito mijenjanje ručnika za umivanje.

Konjunktivitis

Konjunktivitis je isto tako jedan od uzročnika natečenih kapaka, a uzrokuju ga virusna ili bakterijska infekcija. Vrlo je zarazan zbog čega je potreban oprez pri dijeljenju kućanstva i kupaonice sa zaraženom osobom.

Glavni simptom konjunktivitisa je oticanje očnih kapaka, crvenilo oka, iscjedak iz oka i povećanje limfnog čvora koji se nalazi blizu oka. Konjunktivitis se prvo obično pojavi na jednom oku, a nakon toga se širi i na drugo.

Virusni konjunktivitis se ne liječi, već se mora čekati da on samostalno prođe. Obično se povlači za sedam dana.

Bakterijski konjunktivitis se liječi antibioticima, u obliku kapi ili masti, koji se nanose direktno na kapke.

Herpes zoster

Simptomi Herpes zostera na očima su oticanje kapaka, ranice na vjeđama, bolovi, osip oko oka, zamućenje rožnice te svrbež. Obično nastaje samo na jednom oku, a uzrokuje ga isti virus od kojeg nastaju vodene kozice.

Ako sumnjate na infekciju, što prije posjetite liječnika jer ako se ne liječi, bolest može dovesti do komplikacija.

Liječenje je uspješno, a provodi se mastima i antivirusnim lijekovima. Ako se virus proširio i na rožnicu, potrebno je trošiti i kortikosteroide.

Celulitis

Preseptalni ili orbitalni celulitis je infekcija kapka i unutrašnjosti oka do koje dolazi iz sinusa, zuba ili nekog drugog dijela tijela. Glavni simptomi su bolovi i oteklina, dolazi do promjene boje kapka te do malaksalosti, vrućice, smetnje vida, smanjene pokretljivosti oka i izbočenja očne jabučice.

Posumnja li liječnik u celulitis uputit će vas na MR i CT, a nakon potvrde započet ćete liječenje antibioticima. U težim slučajevima mora doći do kirurške drenaže oka.

Poremećaj rada štitnjače

Kod pojačanog ili smanjenog rada štitnjače može doći i do problema s očima i kapcima. No, u ovom slučaju ne dolazi do crvenila i boli, a natečeni kapci pojavljuju se na oba oka.

Hipertireoza uzrokuje pomicanje očnih jabučica prema naprijed što dovodi do dojma izbuljenih očiju. U isto vrijeme pokreti očnih mišića su ograničeni.

Hipotireoza s druge strane osim oticanja kapaka uzrokuje i suhu kožu, podbuhlost u licu te netoleranciju na hladnoću.

Poremećaju rada štitnjače dijagnosticiraju se vađenjem krvi, odnosno krvnim pretragama te UZV štitnjače.

Prevencija natečenih kapaka

Iako kod natečenih kapaka ne postoji brzo rješenje, postoje načini koji oteklinu mogu smanjiti te spriječiti njezin ponovni nastanak, a neki od njih su:

  • hladni oblozi – ujutro kad se probudite na očne kapke stavite hladan mokri ručnik. Ostavite nekoliko minuta i oteklina će se smanjiti
  • maske za spavanje – pronađite u drogerijama masku za spavanje s gelom koju prije spavanja ohladite u hladnjaku i stavite na oči
  • glava na povišenom – tijekom spavanja stavite glavu na povišeno kako bi se spriječilo nakupljanje tekućine u području lica i očiju
  • izbjegavanje soli – natrij iz soli uzrokuje nakupljanje tekućine u tijelu pa da biste to sveli na minimum jedite što manje zasoljenu hranu
  • puno tekućine – ne zaboravite piti dovoljno vode jer samo tako možete potaknuti metabolizam i izbaciti višak tekućine iz tijela
  • dovoljno spavanja – da bi vaša koža izgledala odmorno i zdravo, svakoga dana spavajte barem 8 sati

Ako su vam kapci natečeni svakoga dana, potražite savjet liječnika kako biste saznali postoji li neki zdravstveni problem kojeg morate liječiti, a kojem je jedan od simptoma i natečenost kapaka.

Autor: A.Z., Foto: Anna Omelchenko/Shutterstock