Maska za dehidriranu kožu

maska-za-lice

Suha‚ dehidrirana koža lica sve je veći problem kod ljudi, pogotovo žena i to jednako zbog vanjskih uzročnika, kao i načina života. Ženska koža prirodno je tanja od muške. Zbog toga sadrži manje kolagena, brže se isušuje i na njoj se lakše stvaraju bore. Kako bi se kolagen optimalno stvarao, potrebna mu je voda. Zbog toga mnoge žene svakodnevno koriste hidratantne kreme, budući da samo pranje kože vodom nije dovoljno. A kada ni kreme nisu dovoljne, žene se odlučuju za hidratantne kreme za kožu kako bi spriječile njenu prekomjernu dehidraciju.

Uzroci dehidrirane kože

Mnogo je uzročnika isušivanja i dehidracije kože lica. Najprije je to pretjerana izloženost suncu bez UV zaštite, budući da sunčeve zrake jako isušuju kožu i kolagen u njoj. Tu je još i onečišćenje iz okoline – suh i nečist zrak, izloženost cigaretnom dimu, ispušnim plinovima i slično.

Kožu isušuje i prekomjerno šminkanje, a pogotovo nepotpuno čišćenje kože prije spavanja, što ne uključuje samo skidanje šminke, već i njegu kože nakon toga te korištenje noćne kreme za lice.

Suha kože može biti i posljedica prehrane – hrana siromašna nutrijentima, prekomjerna konzumacija alkohola, pušenje i slabo uzimanje tekuće, djeluju tako da dehidriraju njene stanice. Koža treba hranu da bi bila lijepa i blistava, a pogotovo treba puno vode.

Veliki stres i premalo sna također su okidači za suhu kožu. Njoj, kao i cijelom tijelu, treba višesatni odmor kako bi se obnovila, regenerirala i ostala zdrava.

Svi ovi uzročnici neće samo osušiti i postariti kožu. Ignoriranje problema može dovesti do puno većih tegoba, poput pretjeranog crvenila, svrbeža, perutanja kože i općeg osjećaja neugode. Loš ten samo je posljedica puno većeg problema – nezdrave kože. Sve to možemo riješiti njenom primjerenom njegom, među kojom je i upotreba hidratantnih maski za lice.

Hidratantne maske za lice

Danas se u svakoj drogeriji mogu kupiti maske za lice, i to za sve tipove kože i vrste namjene. Ipak, mnoge žene izbjegavaju tvorničke proizvode i na lice radije stavljaju posve prirodni make-up, kao i prirodne maske, koje same pripreme od namirnica koje imaju kod kuće. Tako su sigurne da će u njima izbjeći sve umjetne, a time i štetne sastojke.

Jedna od prirodnih maski koje se preporučuju kao hidratantne je maska od limuna i žumanjka. Ova maska preporučuje se ženama s masnom kožom, koje zbog toga ne mogu koristiti previše masne kreme i maske. Spravlja se tako da se u jedan žumanjak stavi nekoliko kapi limuna, pa nanese na lice. Ostavi se da odstoji 15 minuta, a onda ispere.

Druga često preporučena maska je ona od banane, jogurta i meda. U jogurt se doda pola zrele banane i mala žlica meda. Ako imate, dobro je dodati i nekoliko kapi bademovog ulja. Pomiješajte sve sastojke, nanesite ih na lice, pa nakon 15-ak minuta isperite.

Nakon korištenja bilo koje maske preporučuje se lice očistiti mlakim čajem od kamilice. Kamilica će opustiti lice i smiriti ga, pogotovo ako postoji ikakva znak iritacije ili upale.

Za najbolji učinak koristite ove maske barem jednom tjednom. Njima se ne možete “predozirati”, jer su posve prirodne i činit će samo dobro vašoj koži.

Autor: V.B., Foto: silviarita/Pixabay