Kako se riješiti muha

muha na hrani

Želite li znati kako se riješiti muha? Kućna muha je jedna od milijun vrsta muha, koje se vrlo lako riješiti. Kako bi se riješili muhe ne morate je ubiti, ali je svakako možete otjerati iz svog prostora kako bi sigurno spriječili širenje bolesti i zaraza koje muhe prenose u doticaju s vašom hranom.

Prirodna sredstva protiv muha

Postoji nekoliko prirodnih metoda koje će vam pomoći da se riješite letećih napasti. Slijedi popis proizvoda zahvaljujući kojima ćete zaboraviti da ste ikada imali problema s muhama.

Klinčić

Klinčić je dobar u odbijanju muha jer muhe ne podnose miris klinčića. Klinčić je dobro pomiješati s limunom, a za smjesu je potrebno dva limuna i 50 klinčića. Limune se tada prepolovi i u svaku polovicu se zabode 12 klinčića.

Ulje klinčića se također može iskoristiti u borbi protiv muha jer ga možete nanijeti na kožu. Ono što prije nanošenja trebate napraviti je pomiješati ulje klinčića s maslinovim uljem i dobit ćete najbolji prirodni repelent. Potrebna količina je žličica ulja od klinčića i 10 žličica maslinovog ulja.

Bosiljak

Isto tako muhe možete odbiti uz pomoć bosiljka i drugog začinskog bilja, a bosiljak je samo potrebno posaditi u loncu blizu vrata. Bosiljak će muhe odbiti na samom ulasku u kuću, a okruženje će učiniti zdravijim.

Riječ je o biljci koje ima vrlo snažna anti virusna i antibakterijska djelovanja, a ako ga ne možete posaditi svakako osušite lišće bosiljka i povežite ga u vrećicu od porozne tkanine, te dobiveni smotuljak objesite na mjestu na kojem se najčešće nakupljaju muhe.

Limunska trava

Sprej od limunske trave će muhe držati daleko od vas i vaše kuće, a istovremeno je odličan za osvježavanje zraka u domu.

Ono što je potrebno je 12 kapi esencijalnog ulja limunske trave, boca s raspršivačem i 4 žlice tople vode. U bocu se ulije voda i esencijalno ulje te se prije upotrebe protrese. Dobivena mješavina spreja od limunske trave se nanosi na prozore i vrata, a bocu se savjetuje uvijek imati pri ruci.

Lavanda

I lavanda može biti od velike koristi, a potrebno je samo pola šalice ulja lavande natopiti na spužvu ili tkaninu koju se zatim stavlja u limenku i poklapa se. Nakon 24 sata se poklopac miče i limenka se postavlja na mjesto na kojem se najčešće skupljaju muhe.

Osim ulja lavande može se koristiti i ulje limunske trave, eukaliptusa ili peperminta. Ali ova ulja je prije upotrebe potrebno razrijediti vodom ili alkoholom u omjeru tri prema jedan.

Vino

Da biste se riješili muha, uspješno vam može pomoći i vino. Trebat će vam pola šalice, bijelog ili crnog vina i sredstvo za pranje posuđa. Sve promiješajte i ostavite pored prozorskog stakla. Muhe će prići šalici jer će ih privući miris vina, ali sredstvo za pranje posuđa će za njih biti pogubno.

Mlijeko, papar i šećer

Imate li problema s najezdom vinskih mušica, isprobajte ovaj recept koji se u Engleskoj koristi od davnina. U pola litre mlijeka dodajte četiri žlice papra i dvije žlice šećera. Mlijeko ulijte u posudu te mu dodajte papar i šećer te miješajte i pecite na laganoj vatri 15-ak minuta. Kada ste gotovi, ulijte otopinu u posude i stavite ih na mjesta na kojima se skupljaju mušice. Jednom kada mušice padnu u posudu, tamo će i ostati.

Napravite sami ljepljive trake

Iako ljepljive trake protiv muha možete pronaći u trgovini, one su često prepune otrova koji osim što štete muhama, štete i drugim životinjama. Stoga, najbolje će biti da sami izradite trake protiv muha. Lako se rade, a jednako su učinkovite kao i one iz trgovine.

Od sastojaka će vam biti potrebni: 1,5 decilitar kukuruznog sirupa, 2 žlice šećera, papir ili karton prethodno izrezan na trake, konac i škare. Napravite trake od kartona ili papira te na vrhu probušite rupu kroz koju provucite konac. Traku objesite na mjesto na kojem se najčešće skupljaju muhe.

Pomiješajte sirup i šećer te svaku stranu kartona ili papira obložite tom mješavinom. Ako vam se dogodi da sirup malo kaplje, ispod traka postavite posudu kako ne bi kapalo po podu.

Osim ovih prirodnih sredstava koji će vam na odličan način pomoći da se riješite muha, potrebno je kuću ili stan stalno održavati čistima. Pazite gdje ostavljate hranu. Nakon što pojedete spremite je u hladnjak ili u za nju prikladne posude.

Autor: A.Z., Foto: thumb/Shutterstock