Najbolji alati za kuću

alati za kuću

Kada su u pitanju jednostavni popravci u kući neće vam biti potrebna kompletna radionica, nego alati koji će vam olakšati svaki posao. Ako vam je potreban kavlitetan pribor za brojne popravke, nije dobro kupovati najjeftinije komplete, nego umjesto toga treba investirati u kvalitetan alat. Koji su najbolji alati za kuću?

Alat za hvatanje

Postoji nekoliko alata koji će vam uvijek zatrebati, a za koje je dobro da vam se nađu pri ruci. Jeste li čuli za alat za hvatanje? To podrazumijeva nekoliko vrsta alata među kojima su i kombinirana kliješta koja se mogu upotrebljavati za zaobljene i ravne plohe.

Ne treba zaboraviti na grip kliješta, idealna za čvrsto hvatanje cijevi i matica te francuski ključ. Špicasta kliješta su isto tako potrebna za brojne poslove.

Metar

Potrebno je imati metar dužine 5 metara. Pored njega dobro je imati metalni kutnik kao i malu libelu, koji će vam pomoći za povlačenje okomitih crta.

Električna bušilica

Bušilice su alat na koji možete uvijek računati jer ćete ga moći koristiti za više toga. Uz odgovarajuću opremu koja ide uz bušilice kao i nastavke s njima ćete moći polirati, brusiti i bušiti rupe.

Alat za rezanje

Među najkorisnijim alatima za rezanje su pila za drvo, nož koji na sebi ima oštricu na izvlačenje, pila za drvo te tapetarski nož.

Odvijači

Ako nemate velik prostor za držanje alata, bilo bi dobro nabaviti odvijač sa zamjenjivim glavama, a za brojne popravke bit će vam dovoljni plosnati odvijači od 5, 6 i 8 mm i križni odvijači veličine 1 i 2.

Čekić

Čekić je alat za koji su mnogi čuli, pa i oni koji nemaju iskustva s popravcima u kući. Postoje razne vrste koje možete kupiti u dućanu, a čekić koji možete upotrijebiti za većinu poslova je srednje težak čekić u kojem se nalazi žlijeb za vađenje čavala težine od 400 do 450 g. Držak bi trebao biti od čelika s gumenim rukohvatom ili od stakloplastike.

Važno je investirati u dobar alat kako bi ga što dulje mogli koristiti, a kada ga jednom nabavite, treba ga održavati kako bi mogao služiti veći dio života. Ako niste sigurni što kupiti raspitajte se u dućanu ili kod prijatelja koji su imali iskustva s popravcima.

Autor: S.Š., Foto: maga/Shutterstock