Najčešći problemi s printerom

najčešći problemi s printerom

Postoji nekoliko najčešćih poteškoća s kojima su se susreli svi koji su koristili printer, bilo da se radilo o zaglavljenom papiru ili nedostatku tinte. Slijede korisne informacije koje će pomoći pri rješavanju poteškoća. Koji su najčešči problemi s printerom i kako ih riješiti?

Bez obzira što senzori u ulošcima s tintom obično pokažu da su prazni, na njihovim se stranicama nalazi još tinte koju oni ne uspiju na vrijeme primijetiti. Što učiniti kada printer ostane bez tinte?

Dogodi li se da printer ostane bez tinte potrebno je ukloniti prazan uložak i pronaći senzor. Najčešće je u pitanju čip u zlatnoj boji smješten na vanjskoj strani uloška. Senzor treba pokriti manjim komadom trake za izoliranje, zatim vratiti uložak i pokušati ponovno printati.

Uložak bi bilo dobro protresti te isključiti i ponovno uključiti printer. Uložak se potom može izvaditi i zagrijati uz pomoć sušila za kosu. Uz pomoć sušila gusta tinta će se moći opustiti.

Što kada se zaglavi papir u printeru? Postoji nekoliko jednostavnih provjera papira koje će omogućiti najbolji mogući rezultat svaki put kada se koristi printer. Prije nego se stavi papir u printer, prstima treba protresti jedan i drugi kraj hrpe kako bi se spriječilo da se listovi slijepe i tako uzrokuju zaglavljivanje.

Bilo bi dobro provjeriti papir koji treba biti ravan i suh, a može se i isključiti printer tako što će se otvoriti svi poklopci na uređaju te uz pomoć baterije osvijetliti valjke. Pincetom treba izvaditi ostatke papira i svu drugu prljavštinu koja se mogla napuniti.

Ponekad se može dogoditi da se na otisnutom papiru nađu pruge, to se obično događa kada je začepljena ispisna glava ili ako se printer rijetko koristi. Potrebno je pokrenuti program samo čišćenja glave tako što će se odabrati “Kontrolna ploča”, a zatim “Prikaz uređaja i pisača”. Kada se klikne na ime pisača kako bi se pokrenuo softver, nakon toga treba odabrati program za čišćenje.

Ako se radi o OSX operativnom sustavu potrebno je odabrati opciju “Postavke sustava” te “Pisač” i “Faks” i nakon toga odabrati pisač kako bi se mogao pokrenuti softver.

Ukoliko ništa od navedenog ne pomogne, glavu je moguće očistiti ručno tako što će se izvaditi uložak i obrisati uz pomoć krpe natopljene u izopropilni alkohol. Jasno je kako su moguća rješenja za postojeće probleme.

Autor: S.Š., Foto: samotrebizan/Shutterstock