Kako popraviti daljinski upravljač

daljinski upravljač

Primijetili ste kako vam daljinski upravljač ne radi najbolje i kako svaki put trebate jače stisnuti tipku kako bi mogli prebaciti na željeni program ili vam se dogodilo da daljinski upravljač jednostavno ne reagira? Postoji rješenje za spomenute probleme, a potrebno je poslušati sljedećih nekoliko savjeta.

Ako se dogodilo da ste više puta pritiskali tipku od daljinskog i da je reagirala tek nakon što ste ju pritisnuli valjda deset puta, znak je da se u daljinskom s vremenom nakupilo previše prašine kao i ostale prljavštine.

Potrebno je izvaditi baterije i ukloniti sve vijke koji drže zajedno dvije polovice daljinskog upravljača. Pomoću oštrice noža razdvojite procjep između gornjeg i donjeg dijela kućišta. Nakon toga treba izvaditi gumenu pločicu s tipkama i uz pomoć štapića za uši umočenog u alkohol očistiti kontakte koji se nalaze ispod svake tipke. Gornju površinu treba očistiti vlažnom krpom.

Pločicu na kojoj se nalaze kontakti treba prvo obrisati pomoću vlažne krpe, a nakon toga očistiti uz pomoć čiste i suhe krpe te ih ostaviti da se osuše. Na kraju sastavite daljinski upravljač.

Što ako daljinski upravljač više ne reagira? Dogodi li se da daljinski upravljač više ne reagira kada pokušavate promijeniti kanal na televiziji, radi se o problemu koji se može riješiti.

Postoji nekoliko načina kako provjeriti je li daljinski upravljač još uvijek u funkciji. Prvo što treba napraviti i na temelju čega ćete otkriti o čemu se radi, uključiti fotoaparat na mobitelu, usmjeriti daljinski upravljač prema objektivu te pritisnuti tipku na daljinskom.

Na mobitelu bi se trebalo pojaviti svjetlo plave boje koju odašilje upravljač jer je fotoaparat mobitela ulovio snop infracrvene svjetlosti od daljinskog upravljača.

Ako upravljač ne radi bilo bi dobro zamijeniti baterije, a ukoliko posumnjate da je problem u televizoru, a ne u daljinskom upravljaču, potrebno je napraviti jednu provjeru prije nego se pozove majstor.

Treba ugasiti sva svjetla u prostoriji i nakon toga provjeriti upravljač. Postoje fluorescentne žarulje koje mogu ometati signal na daljinskom upravljaču. Ako je problem žarulja, trebali bi razmisliti o tome da nabavite drugu vrstu svjetiljke ili žarulje. Osigurajte sve potrebno kako bi mogli koristiti daljinski upravljač.

Autor: S.Š., Foto: N/A/Shutterstock