Bijela Istra

Vrh Učke, Foto: Dnik/Wikimedia

Istra je poznata kao najveći hrvatski poluotok koji se nalazi na sjevernom dijelu Jadrana na teritoriju Slovenije, Hrvatske i Italije, s tim da je zapadna obala Istre plića i bolje razvedena, dok je istočna strmija i slabije naseljena.

Istra je poznata kao izrazito atraktivna lokacija koja se oduvijek smatrala draguljem, gdje ste oduvijek imali priliku doživjeti prije svega raznolikost bogate prirode, blagu mediteransku klimu te prije svega ukusnu kuhinju tamošnjih majstora kuhinje.

Osim po pravim specijalitetima, Istra je poznata po pretežno vapneničkom tlu s nedovoljno vode i to ponajviše zbog krškog reljefa. Sjeverno-istočni dio smatra se produžetkom Dinarskih Alpi s najvišom točkom Vojak na plini Učka.

Kad smo već kod reljefa, treba spomenuti kako Istru dijelimo na tri dijela, a jedan od njih se odnosi na Bijelu Istru koja obuhvaća padine Učke i istočni dio poluotoka. Naziv je dobio zbog kamenitog tla koje tamo prevladava, a koje čini sastavni dio Bijele Istre.

Bijela Istra poznata je prije svega zbog jedinstvenog Parka prirode Učka, koji se nalazi na granici Istre i Kvarnera, a smatra se jednim od najmlađih zaštićenih hrvatskih parkova proglašen 1999. godine. Poznat je zbog raznolikosti raznih životinjskih vrsta, od kojih treba izdvojiti prekrasne Bjeloglave supove i Surog orla koje možete vidjeti kako oblijeću iznad Učke.

Bijela Istra jedan je dio ovog veličanstvenog poluotoka koji jednostavno obiluje sadržajima, a pored nevjerojatnih padina Učke obuhvaća Liburniju, odnosno gradove Brseč, Lovran, Opatiju, Volosko, Matulji, Kastav, odnosno zapadni dio Kvarnerskog zaljeva od 1993. godine odkada je administrativno odvojen od ostalog dijela Istre.

Bijela Istra jedna je od brojnih usluga i nevjerojatnih prirodnih ljepota na koje možemo naići ako se zaputimo prema ovom dijelu Hrvatske. Odlučite li se na dolazak napravite si plan djelovanja, odnosno kretanja, odakle ćete prvo krenuti, prema gdje ćete se zaputiti. Neka Bijela Istra bude jedna od točki.

Autor: S.Š. Foto: Dnik/Wikimedia