Piškera, povremeno naseljen otok

stara kamena kuća
Stara kamena kuća, Foto: Joadl/Wikimedia

Već smo nekoliko puta spomenuli za Kornate kako se radi o jedinstvenoj prirodnoj pojavi koja nas je obogatila svojim izgledom i sadržajima od kojih jednostavno zastaje dah. Među kornatskim otočjem nalazi se jedan posebno zanimljiv za koji možemo reći kako nije naseljen, odnosno da je povremeno naseljen. Radi se o prije svega pustom otoku.

Piškera je otok poznat i kao Jadra, a po veličini je drugi među kornatskim otocima. Piškera iako okarakteriziran kao pusti otok, ljeti nudi itekakve sadržaje kao što su marina, a ne smijemo izostaviti ni dugotrajnu tradiciju ribarenja.

Kad pričamo o ribarenju treba spomenuti kako je središnji položaj u kornatskom arhipelagu, omogućio razvoj najistaknutijeg hrvatskog sezonskog ribarskog naselja na Jadranu.

Zajednička karakteristika svih tih naselja je da su ona funkcionirala uglavnom kao periodično nastanjen prostor i to naravno u vrijeme ribarske sezone.

Za razliku od tih naselja, na drugim hrvatskim otocima i obali, postoji velik broj stalnih naselja čiji su se stanovnici bavili ribolovom, ali ne kao glavnom nego kao jednom od gospodarskih aktivnosti kao što je poljoprivreda, obrt i pomorstvo.

Pored ribarenja, Piškera je poznata i po ACI marini koja se nalazi između otoka Piškera i Panitula vela na sjevernoj obali Panitula vela. Sama marina pruža dobru zaštitu od bure, a malo manju od vjetrova iz južnog smjera.

Marina je otvorena od 01. travnja do 01. studenog, a raspolaže sa 120 vezova u moru gdje dubina mora na gatovima iznosi 2,5 – 3,5 m. Marina je naravno opskrbljena recepcijom, mijenjačnicom, restoranom, telefonom, sanitarnim čvorom te trgovinom prehrambenih namirnica.

Ako si uzmete dovoljno vremena, možete prošetati i vidjeti brojne zanimljivosti, a jedna od njih je sjeverna strana otoka gdje je u 16. stoljeću postojalo ribarsko selo od četrdesetak kuća. Danas se tu nalaze dvije kuće te crkvica iz sredine 16. stoljeća.

Foto: Joadl/Wikimedia