Mobing na poslu

poslodavac kritizira zaposlenika
Poslodavac kritizira zaposlenika, Foto: HYPESTOCK/Shutterstock

Nažalost u zadnje vrijeme mogao se primjetiti porast onih izloženih mobingu i to naravano na radnom mjestu. Osim negativnog utjecaja na samo zdravlje čovjeka problem leži u tome što mnogi ljudi koji prolaze kroz takve situacije, zapravo nisu sigurni radi li se o mobingu, ili nečem drugom. Osim toga državne institucije očito ne pružaju previše sigurnosti za sve one koji se odluče na tužbu.

Što je zapravo mobing? Mobing je ništa drugo nego jedan oblik zlostavljanja u radnom okruženju, na radnom mjestu gdje jedna osoba, ili njih više neprekidno zlostavlja drugog zaposlenika. U velikom broju slučajeva demonstrira se u obliku verbalnog vrijeđanja, a vrlo malo u obliku fizičkog kontakta.

Mobing može biti u verzikalnom i horizonatlnom obliku. Vertikalni podrazumijeva kada osoba višeg položaja, odnono nadređeni zlostavlja osobu koja se nalazi ispod njega. Tu se mobing uglavnom prikazuje u obliku verbalnog vrijeđanja i prije svega zastrašivanja.

Uglavnom su to situacije kada se od zlostavljane osobe traži da obavlja osobe koje ispod njegove razine, kada joj se daju zadaci koji nisu uopće zahtjevni. Osim toga postavljaju se nemogući rokovi uz neprekidno kritiziranje.

Horizontalni mobing za razliku od vertikalnog je ona vrsta zlostavljanja koja se odvija između zaposlenih na istoj hijerarhijskoj razini. Kod takve se vrste svaki zlostavljač ili grupa usmjeri prema određenoj osobi koju neprekidno ogovara i ismijava.

Također se mogu dogoditi situacije potkopavanja pred nadređenim i podmetanje raznih situacija u kojima se takva osoba ne može obraniti. Do mobinga uglavnom dolazi zbog početnog sukoba koji kasnije prelazi u apsolutnu netoleranciju.

Problem kod svih osoba koje su bile barem jednom izložene takvoj vrsti psihičkog nasilja leži u činjenici što ime se može nepovratno ugroziti zdravlje. Uglavnom postaju jako nesigurne, povučene i počinju sumnjati u svoje sposobnosti.

Kako bi se spriječio mobing potrebno je educirati svaku radnu sredinu, odnosno upoznati sa znakovima mobinga, kako ga prepoznati i kako reagirati ako to prolazite. U svakom slučaju najbolje je obratiti se nadležnim institucijama, ili osobi od povjerenja, a nikako ne vraćati istom mjerom. Najbolje bi bilo kada bi imali svjedoke.

Autor: S.Š. Foto: HYPESTOCK/Shutterstock