5 online marketing savjeta za iznajmljivače apartmana

stranica na internetu
Stranica na internetu, Foto: Pan Xunbin/Shutterstock

Ukoliko ste vlasnik ili menadžer privatnih apartmana u Hrvatskoj, u ovom tekstu ću vam približiti na najjednostavniji način kako da unaprijedite svoj posao. Tj. kako uz minimalna ulaganja dovedesti nove goste u vaše apartmane. Internet vam pruža ogromne mogućnosti, dosta je jefitiniji od klasičnog marketinga a i isplativiji.

Puno osoba još uvijek ne razumije internet i da im se oglašavanje na internetu može itekako isplatiti. Za primjer je najbolje uzeti otok Rab, zamislite sebe na mjestu turista koji dolazi prvi put na Rab, kako biste vi tražili apartmane?

Da li biste potražili na Facebooku apartmani Rab, ili biste pitali putem Twittera da vam neko preporuči sajt gdje možete da se informišete o apartmanima na Rabu koristeći hashtagove #apartmani #Rab #otokRab i slično?

Da li bi ste otišli na Google i kucali slične pojmove? Ukoliko živite u 21. vijeku očekivano je da bi vaš odgovor bio potvrdan. Ako se pitate kako da iskoristite sve to da bi turisti došli do vaših apartmana, odgovori slijede u nastavku:

 1. Website za vaše apartmane – prvo i osnovno je da imate website sa puno slika vaših apartmana, točnom lokacijom, kontakt podacima. Pored tih osnovnih informacija o vašim apartmanima dajte posjetiteljima vašeg sajta da se informiraju o samom gradu, u ovom slučaju, otoku Rabu.

Napravite podstanicu na kojoj ćete svojim riječima opisati otok Rab, preporučite im restorane, mjesta za noćni život, turističke atrakcije koje trebaju posjetiti i slično.

2.  Facebook fan page – ukoliko nemate Facebook stranicu za vaše apartmane ovdje je možete napraviti . Također potrebno postaviti slike vaših apartmana i osnovne podatke. Putem Facebook-a će vam doći dosta upita, što u inbox što putem komentara.

Sve ih iskoristite i dajte im odgovor na sva njihova pitanja, budite ljubazni i prijateljski nastrojeni. Na početku sezone možete uložiti u Facebook oglase putem kojih možete predstaviti vaše apartmane upravo onoj grupi ljudi koji su zainteresirani da ljetovanje provedu na otoku Rabu.

3. TwitterU Hrvatskoj Twitter i nije toliko popularan poput Facebook-a kada su u pitanju društvene mreže, ali zato u susjednim zemljama je jako popularan, pogotovo u Srbiji. Twitter nalog obavezno napravite za vaše apartmane.

Pišite tvitove o apartmanima, koji će imati hashtagove koji se pišu sa znakom ljestvi npr. ukoliko govorite o apartmanima na otoku Rabu, možete koristiti sljedeće hashtagove u svojim tvitovima: #Rab #otokRab #apartmaniRab #apartmaniOtokRab također i na drugim jezicima.

Koristite Twitter search i kucajte pojmove koji imaju veze sa vašim mjestom jer ukoliko neko traži preporuku putem Twitter-a vi mu možete odgovoriti neka posjeti vaš portal.

4. Foursquarenapravite lokaciju vašeg apartmana za check in sa svim potrebnim podacima, slikama, dodajte vaš Twitter nalog i sl. Iako je Foursquare više za javne lokacije, opet može da vam bude od koristi ako korisnici podijele na društvenim mrežama svoj chek in u vašem apartmanu uz to priloženu sliku koju će moći pogledati njihovi prijatelji.

5. Internet pretraživačipuno vremena je potrebno kako bi portal za vaše apartmane bio među prvim rezultatima za pretrage vezane za apartmane i otok Rab. Ali zato su tu portali koji godinama rade internet oglašavanja i imaju povoljne ponude za iznajmljivače apartmana, koji su za te pojmove na internet pretraživačima među prvima.

Kada posjetitelji dođu na njihovu stranicu dobit će veliku ponudu apartmana u vašem gradu. Nakon što je urađeno malo manje istraživanja među najpoznatijim portalima za oglašavanje apartmana na Rabu najbolje rezultate je imao ” Apartmani Rab ” portal, koji vam garantira određen broj upita za vaše apartmane i ima zadovoljavajući rang na pretraživačima.

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti od koristi i da ćete uspijeti da unaprijedite vaš posao sa iznajmljivanjem apartmana. Započnite 2013. godinu sa pametnijim odlukama i dočekajte spremni sezonu.

Autor: Nemanja Krecelj Foto: Pan Xunbin/Shutterstock