Međimurje, najnaseljeniji dio Hrvatske

strossmayerova ulica
Strossmayerova ulica, Foto: Silverije/Wikimedia

Između Drave na jugu te Mure na sjeveru smjestio se najnaseljeniji dio Hrvatske dok je rijeka Mura sa svojim biljnim i životinjskim sustanarima, proglašena zaštićenim krajolikom. Međimurje je naše jedinstveno područje brojnih lokacija koje privlače turiste. Najpoznatija turistička atrakcija je ispiranje zlata na Dravi koje prikazuje način kako se to radilo u 17. stoljeću.

Radi se o najgušće naseljenom dijelu Hrvatske koje je nekoliko stoljeća bilo pod utjecajem Mađara čija je kultura ostavila dubok trag u današnjim običajima, pa tako jeziku i glazbi.

Čakovec je grad Zrinskih u kojem su stolovali oko 120 godina, a koji su od čakovečke utvrde stvorili jedan od najljepših europskih dvoraca iz tog vremena. Nalazi se u samom središtu Međimurja, a s 30.000 stanovnika predstavlja gospodarsko i kulturno središte kraja.

Kotoriba je poznata po najvećoj gotičkoj crkvi u tom dijelu Hrvatske. Radi se o župnoj crkvi sedam žalosti Djevice Marije i Sv. Križa. U blizini Kotoribe nalazi se ušće rijeke Trnave u Muru kod Goričana.

Ovdje se stanovništvo bavi tradicionalnim zanatom pletenja raznih predmeta od šiblja. Uz grad teče poznata rijeka Mura, a u blizini se nalazi zaštićeno područje Veliki Pažut.

Osvježenje tijekom vrućih ljetnih mjeseci mnogi stanovnici, ali i turisti pronađu u toplicama s vodenim toboganima i otvorenim bazenima s termalnom vodom. Sveti Martin pravo je slikovito mjesto okruženo prekrasnom prirodom.

Mursko Središće još je jedan grad u Međimurju poznat po rudarenju iz rimskog doba. Od početka 20. stoljeća u njemu se intenzivno radi na iskorištavanju zemnog plina i nafte. Župna crkva sv. Ladislava i Marije kraljice nalazi se u Prelogu.

Znamenitost grada koju vrijedi vidjeti. Prelog je poznat i kao tranzitno pristanište preko rijeke Drave. Osim poznate crkve ovdje se nalaze i ostaci kule iz 15. stoljeća kada je u to vrijeme boravio ugarski kralj Matija Korvin.

Autor: S.Š. Foto: Silverije/Wikimedia