Make up u stilu 60-ih

make up
Make up, Foto: Olga Ekaterincheva/Shutterstock

Jeste li čuli? 60-e godine su ponovo in. Možemo li se uopće čuditi tome u razdoblju u kojem se jedva ima što novo pokazati. Sve što vidimo u modnom svijetu kao i njegovim priležnicama frizuri i make-up trendovima budi u nama osjećaj deja vua ili već viđenog. Znači li to da je ovo nešto loše? Nikako.

Možda se čini da je moda područje koje ima beskonačan potencijal promjene ii mutacija, u jednu ruku i jest , ali za sada sm se zavrtili u vrtlog recenzija i redizajniranja razdoblja koja smo ostavili iza sebe u 20.st. i na neka gledamo sa osmijehom na licu dok neka preziremo.

1960-e su bile burno desetljeće. Tolike društvene i kulturne eksplozije su se odvile kroz samo jedan decenij i svijet više nikada nije bio isti. Kako je moda zrcalo koje uzima što vidi oko sebe i reflektira svijetu pročišćenu sliku njega samog  tako su i 60-e donijele revoluciju u odijevanju. Prije svega ženska emancipacija i oslobađanje do tada sputanog tijela uveli su potpuno novi odjevni predmet, minicu. Hvala ti Mary Quant.

Kako je dizajniranje i samodizajniranje tijela slijedilo um tako se pojavljuje i sve manja razlika među spolovima i po prvi puta se namjerno radi na smanjenju ženstvenosti. Žena je trebala biti poput dječačića. Mršava, bez oblina, kratke kose i velikih srnećih očiju.

Make up se odjednom promijenio. Sva razdoblja od početka 20.st. nadalje naglašavala su ženinu ljepotu na način da su usne morale biti krvavo crvene i privlačiti poglede. Odjednom se fokus prebacuje na oči. To je velikim djelom zasluga filma Kleopatra sa Elizabeth Tailor. Usne postaju neutralnih boja a oči dramatično naglašene. Eyelineri, smokey eyes, umjetne trepavice pa čak i olovkom nacrtane trepavice koji je uvela Twiggy, ultimativna slika toga kako je djevojka 60-ih trebala izgledati.

Stoga želite li u svoj make up uvrstiti pravi look 60-ih koncentrirajte se na oči. Sve ostalo na licu postaje sporedno. Oči su vaš prozor u svijet i posvtite im puno pažnje. Na usne nanesite bež sjajilo koje će ih gotovo poništiti ili pak matirani ruž u svijetlijoj boji mesa. Obrve ostaju relativno prirodne, samo malo oblikovane dok je kosa duža no u prošlim razdobljima, ali još uvijek sputana i detaljno uređena. Zavrtite se u modni vremenoplov i pogledajte preko ramena na ovo desetljeće svojim velikim istaknutim očima.

 Autor: L.K. Foto: Olga Ekaterincheva/Shutterstock