Uvala Stončica, neki drugi svijet

svjetionik stončica
Svjetionik Stončica, Foto: Lorenzo/Wikimedia

Otok Vis poznat je kao istureni hrvatski otok udaljen od kopna 45 km. Njegova ljepote poznate su ne samo u Hrvatskoj nego i šire. Vrhunska vina, prekrasni vinogradi, povijesne znamenitosti i čudesne uvale dio su bogate ponude tog pučinskog otoka. Otok Vis zaslužuje posebnu pažnju i nekoliko dana više kako bi ga mogli malo bolje upoznati.

Polazak iz luke Sv. Jurja na otoku označava početak putovanja prema novim i tajnovitim predjelima. Putovanje će obilježiti sjeverna obala otoka nakon čega će se ukazati čudesni svjetionik koji u mnogima pobuđuje maštu i uvelike razvija kreativnost, pa mnogi imaju sklonost pomisliti kako se zapravo nalaze u posebnom vremenskom pravcu.

Svjetionik je sagrađen za vrijeme vladavine Austro-Ugarske sredinom 19. stoljeća. Radi se o građevini visine od 28 metara sa visokom osmerokutnom kamenom kulom koja se izdiže na kraju izduženog rta nad velikom prizemnom zgradom, čije se svjetlo vidi na 30 milja udaljenosti.

Mjesto na kojem se svjetionik nalazi mnogi znaju nazivati Glava od škoja, jer upravo zahvaljujući tom strateškom položaju ne postoji bolji način kako bi se upozorili brodovi od velikog svjetionika, što u noći upozorava na razne opasnosti.

Danas je svjetionik automatiziran, a tijekom svakog mjeseca izmjenjuju se svjetioničari. Nađete li se u njegovoj blizini zamolite svjetioničara da vas pusti na vrh kako bi mogli uživati u prekrasnom plavetnilu.

Svjetionik se nalazi u uvali istog imena. Osim svjetionika ovdje se nalazi i nekoliko starijih kuća čiji je uzor gradnje očito bio upravo zaštitni znak otoka. Usidriti se može u svim dijelovima zaljeva. Većina nautičara odabire upravo Stončicu.

Kraj uvale je plitak i zato je najbolje držati se podalje stotinu metara na dubinama između 5 i 15 metara. Dno je pješčano zbog čega se mnogi odlučuju na kupanje upravo na ovom dijelu otoka.

Odkada je do Stončice provedena široka cesta kupača je sve više, koji se ovdje opuštaju i uživaju u uobičajenim vodenim aktivnostima poput picigina i odbojke. Nakon kupanja svaki gost ima priliku kušati domaća jela, kao što je meso s gradela i ražnja te viški kulen.

Autor: S.Š. Foto: Lorenzo/Wikimedia